Lékařské odbory karlovarské nemocnice hrozí protesty

29. 1. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařský odborový klub (LOK) karlovarské nemocnice pohrozil protesty kvůli plánovaným výběrovým řízením na část primářů a vrchní sestry. Vyhlásil je generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Luděk Nečesaný, přestože na konec března oznámil odchod z funkce. Podle něj je ale za hrozbami spíš neschopnost některých primářů přizpůsobit se novým podmínkám, sdělil včera ČTK v reakci na dopis LOK.


Dříve neustálé spory mezi některými lékaři a lékařskými odbory s vedením nemocnice se tak po roce a půl fungování nového vedení opět vracejí. Podle LOK se ale Nečesaný rozhodl zásadně zasáhnout do personálního složení nemocnice, a to v období otevření nového pavilonu a zavedení nového počítačového systému, který je podle odborářů plný chyb. „Má jít o masovou výměnu všech vrchních sester a některých primářů,“ uvádí ve svém stanovisku předseda LOK karlovarské nemocnice Martin Beránek.

Podle LOK jsou důležité změny zaváděny bez dostatečných analýz současných provozů. „Zkušení lékaři nemocnici opouští nebo o tom velmi vážně uvažují, stejně tak sestrám dochází trpělivost,“ uvádí LOK.

Nečesaný ale poukázal na to, že hrozby přicházejí ve chvíli, kdy kraj musí vybírat nové vedení nemocnice. „Personální změny, o nichž zástupci LOK hovoří, byly nastartovány rozhodnutím představenstva již v květnu 2012 a byly v nemocnici opakovaně deklarovány,“ uvedl Nečesaný. Podle něj byli odvoláni primáři oddělení, jejichž činnost bezprostředně souvisí s chodem nového Pavilonu akutní medicíny a jejichž primariáty změny nezvládly.

„Jak je zřejmé i z prohlášení LOK, nezvládají některé primariáty nastavení nových podmínek souvisejících se změnou organizace práce. A namísto vyvolání jednání s vedením KKN řeší situaci podpásově prostřednictvím médií a hrozeb nepokojů směřujících ke Karlovarskému kraji,“ řekl Nečesaný.

LOK ve svém prohlášení požaduje zastavení výběrových řízení na vrchní sestry a primáře. „Všechna eventuální výběrová řízení by měla být přenechána novému vedení. MUDr. Nečesaný by neměl opouštět nemocnici systémem 'spálená půda', na což se dle jeho výroků zjevně chystá,“ dodává Beránek.

Karlovarský kraj, který je majitelem nemocnice, si změny, které zavedlo nové vedení, chválí. Podařilo se stabilizovat hospodaření i personální stav, dokončila se dlouho protahovaná výběrová řízení na přístroje i stavba nového pavilonu akutní medicíny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?