Lékařské odbory proberou situaci zdravotnictví a zvolí si vedení

20. 4. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Dnešní sněm Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) bude jednat o svém dalším postupu při řešení situace ve zdravotnictví. Odbory mimo jiné upozorňují, že nemocnice zajišťují péči jen díky přesčasům lékařů a že není splněn závazek vlády o trojnásobku platů lékařů proti průměru v zemi.


Akce se zúčastní 85 delegátů z nemocnic z celé ČR. Na programu je také volba nového vedení organizace, která má přes 4200 členů, což je téměř třetina všech nemocničních lékařů.

Na post předsedy kandiduje nynější předseda Martin Engel, který jako lídr akce s hromadnými výpověďmi nemocničních lékařů Děkujeme, odcházíme podepsal v únoru 2011 memorandum o platech lékařů s tehdejším šéfem resortu Leošem Hegerem (TOP 09). Volit se bude i nové předsednictvo, mezi jeho členy je nyní i prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

LOK-SČL pomůže ČLK s kampaní Zdravotnictví volá o pomoc, která politiky upozorňuje na nedostatek nemocničních lékařů a žádá víc peněz pro resort. Odboráři by mohli projednat návrh, že lékaři začnou dodržovat zákonné přesčasy 416 hodin za rok, nyní je až 2,5 krát překračují.

Lékařské odbory se domáhají splnění memoranda žalobou na Česko. Podle ministerstva zdravotnictví není memorandum právně závazné, s růstem platů ale počítá. Dává vládě návrh na zvýšení odvodů státu v příštím roce o 9,88 miliardy, což by stačilo na desetiprocentní růst platů v nemocnicích.

Komora, lékařské a zdravotnické odbory i nemocnice požadují trvalý růst odvodů státu, aby během tří let stouply platy o třetinu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že ve zdravotnictví je peněz dost, jen se s nimi špatně hospodaří. Další peníze přidat nechce.

Průměrný příjem lékařů ve státních nemocnicích byl loni 62.735 korun, základ činil 32.450 korun. Průměrný plat zaměstnance státu byl 25.880 korun. Při splnění memoranda by byl loni základní plat od 36.325 korun pro lékaře absolventa do 72.650 korun pro plně kvalifikovaného lékaře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?