Lékařské odbory vítají, že Heger se chce bavit o vyšších platech

17. 8. 2010 7:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařské odbory vítají, že ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce hledat možnosti, jak řešit platové požadavky nemocničních lékařů. Po setkání s ministrem to ČTK řekl předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel.


K dalšímu jednání nad analýzami se oba znovu sejdou za čtyři až šest týdnů. Ministr podle mluvčího Vlastimila Sršně souhlasí s lékaři, že nejsou dostatečně zaplaceni a že mají velmi vysoké úvazky. Možnost zvýšit jim plat vidí ale až v roce 2012.

„Pan ministr řekl, že naše důvody chápe, jen upozornil, že finanční situace je nyní obtížná. Slíbil, že se pokusí hledat jakékoli možnosti, jak by se alespoň část našich požadavků dala uspokojit,“ řekl Engel.
Potvrdil, že požadavek odborů na zvýšení platů trvá. V akci Děkujeme, odcházíme odboráři pokračují. Zatím zhruba 2500 nemocničních lékařů pohrozilo, že dají na konci roku hromadnou výpověď, pokud nedostanou přidáno. Akce má podporu České lékařské komory, zdravotní pojišťovny a ředitelé nemocnic ji zpochybňují.

Průměrný plat lékaře by podle odborů měl ze současných 45.000 až 50.000 stoupnout na 70.800 korun, tedy zhruba trojnásobek průměrného platu v zemi. Plat lékaře by podle kvalifikace měl stoupnout na 1,5 až trojnásobek, a to za základní pracovní dobu. Dosud si lékaři navyšují platy přesčasy, které tvoří polovinu jejich příjmu.

„Vzhledem k rozpočtové a celkové ekonomické situaci pan ministr nepředpokládá, že by se pro příští rok našly finance pro zvyšování platů. Ve chvíli kdy se zotaví ekonomika, což se dá čekat v roce 2012, pan ministr přepokládá, že zvyšování platů lékařů by mělo být prioritou na úkor například nového přístrojového vybavení, které je na špici Evropy, takže není třeba ho tolik obnovovat,“ řekl ČTK Sršeň.
Engel poznamenal, že samozřejmě nečekal, že ministr dnes na schůzce oznámí, že peníze na zvýšení platů „někde má“. Oceňuje ale to, že ministr odboráře vyslechl. Předchozí vedení ministerstva se podle něj o platových požadavcích lékařů v situaci ekonomické krize odmítalo bavit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?