Lékařské prohlídky budou nadále povinné i pro brigádníky

26. 7. 2012 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda na svém včerejším zasedání vydala negativní stanovisko k návrhu novely zákona o specifických zdravotních službách z dílny poslanců ČSSD, který měl významně zúžit povinnost vstupních prohlídek. Leoš Heger (TOP 09) sice uznává problémy spojené s dosavadním zněním zákona, ale upravit si ho chce sám.


Poslanci opoziční ČSSD v čele s Janem Chvojkou chtějí, aby se povinnost vstupní lékařské prohlídky nevztahovala na osoby vykonávající práce na dohodu. Povinné lékařské prohlídce by měli být podrobování pouze lidé, kterým má vzniknout pracovní poměr. Návrh poslanců ČSSD však vláda shledala z hlediska zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za nesystémový.

Zbytečná zátěž pro zaměstnavatele

Poslanci ČSSD ve svém návrhu novely zákona o specifických zdravotních službách uvedli, že aktuálně platná úprava z dílny Leoše Hegera zbytečně zatěžuje jak zaměstnavatele, tak i zaměstnance. Zúžení této povinnosti by prý navíc přineslo úspory i veřejným rozpočtům.

Poslanci vidí problém v tom, že podle stávající podoby zákona o specifických zdravotních službách se považuje každá osoba ucházející se o zaměstnání automaticky za zdravotně nezpůsobilou a zaměstnavatel je pak podle zákoníku práce (§ 32) povinen před uzavřením pracovní smlouvy zajistit uchazeči vstupní lékařskou prohlídku. Tato povinnost se ale týká i prací na dohodu, a to bez ohledu druh práce a dobu, na kterou se dohoda uzavírá.

„Tato povinnost v některých směrech neúměrně zatěžuje zaměstnavatele i osoby ucházející se o zaměstnání a lze souhlasit s tím, že není nutné ve všech případech striktně požadovat provedení vstupní lékařské prohlídky,“ uvedli poslanci

Hlavní je ochrana zdraví

Návrh poslanců ČSSD však vláda shledala z hlediska zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za nesystémový.

„Smyslem vstupní lékařské prohlídky je totiž stanovení, zda je fyzická osoba zdravotně způsobilá k výkonu konkrétní práce v konkrétních pracovních podmínkách, bez ohledu na formu pracovněprávního vztahu, v jehož rámci bude taková práce vykonávána,“ uvádí vláda ve svém negativním stanovisku k návrhu poslanců ČSSD vláda.

Navrhované řešení prý navíc nerespektuje obecnou povinnost zaměstnavatelů, která vyplývá již ze zákoníku práce (§ 103 zákoníku práce), podle které jsou zaměstnavatelé povinni nepřipustit, aby jakýkoliv zaměstnanec vykonával zakázané práce, nebo práce neodpovídající jeho schopnostem či zdravotní způsobilosti.

Heger chce vlastní úpravu

Poslanci největší opoziční strany už jednou podobnou úpravu předložili v rámci novely, která se primárně zabývala odměňováním přesčasové práce. Návrh ale v červenci neprošel sněmovnou a byl vrácen předkladatelům k dopracování.

Následně, stejně jako v předchozích pokusech opozice o úpravy legislativních produktů ministerstva zdravotnictví, Leoš Heger oznámil, že chystá vlastní novelu upravující vstupní prohlídky, kterou chce předložit do konce srpna.

V tomto návrhu by měly být vstupní lékařské prohlídky v případech dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr vázány na skutečnost, zda půjde o rizikové práce. Určujícím zákonem by měl být v tomto případě zákon o ochraně veřejného zdraví (zák. č. 258/2000 Sb.).

Čtěte také: Komentář předkladatele proZdraví.Euro.cz - Šikanování sezónních zaměstnanců

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?