Lékařů záchranářů je nedostatek, fungují jen s nadmírou přesčasů

19. 4. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařů záchranářů je nedostatek, zdravotnická záchranná služba funguje jen díky nadměrnému počtu přesčasů, a tedy porušování zákoníku práce.


Upozorní na to dnes na společné tiskové konferenci prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek a předseda Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR Marek Slabý.

Třetinu služeb, někde až polovinu, zajišťují podle Slabého externí lékaři. Podle Kubka personální krize postihla nejen nemocnice, ale i zdravotnickou záchrannou službu.

Dnešní varování je součástí kampaně Zdravotnictví volá o pomoc. Kubek v jejím rámci nechal vystoupit před novináři přední české profesory s varováním o nedostatku chirurgů, gynekologů či porodníků v nemocnicích. Kvůli tomu už některé nemocnice omezují provoz.

ČLK žádá o svolání schůzky šéfů vládních stran K3 na téma zdravotnictví. Vládu vyzvala k přijetí krizového plánu pro záchranu zdravotnictví. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slíbil, že se bude zdravotnictvím zabývat.

O situaci jednal krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů s premiérem. Zabývat se jí ve středu bude sněm Lékařského odborového klubu.

Komora, lékařské a zdravotnické odbory i nemocnice žádají zvýšení odvodů státu, aby do tří let mohly narůst platy zdravotníků celkem o 30 procent.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) dal k připomínkám návrh na růst měsíčního odvodu státu za děti či důchodce od ledna 2017 z nynějších 870 na 1007 korun. Celkový odvod by tak stoupl o 9,88 miliardy korun, což by stačilo na desetiprocentní růst výdělků zdravotníků. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s jejich růstem souhlasí, další peníze ze státní pokladny ale přidat nechce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?