Lékařům pomáhá při operaci arytmie robot

15. 9. 2010 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Od počátku září pomáhá lékařům v kardiostimulačním a arytmologickém centru Nemocnice České Budějovice robot při operacích odstraňující srdeční arytmie.


Jde o technologii, která byla původně určená pro kosmické účely a našla později uplatnění i v medicíně.

Budějovický robot je teprve třetím v České republice, dva již fungují v pražských nemocnicích. Přístroj ovládá lékař na dálku přes joystick a pomocí něho zavádí cévami z třísla tzv. katétr k srdci, kterým pak odstraní příčinu arytmie.

Menší zátěž

„Robotické operace jsou rychlejší, zajišťují větší bezpečnost, znamenají menší radiační zátěž pro pacienta a větší komfort pro operatéra,“ řekl novinářům při představení robota vedoucí lékař nemocničního centra Alan Bulava.

Právu pak sdělil, že pomocí robota již operoval patnáct pacientů a s přístrojem je maximálně spokojený.

Překvapily ho rychlost a zdánlivá jednoduchost, protože katétr je oproti běžným operacím extrémně stabilní a prováděný zákrok v srdci je efektivnější a také trvalejší.
Navíc se robot ovládaný člověkem dostane do všech míst v srdečních dutinách.

Jednodušší zákroky

Operující lékař sedí u řídícího centra celého systému. K dispozici má tři obrazovky, na kterých zákrok vidí. Nemusí tak již stát hodiny u operačního stolu a hledat u srdce místo, kde k arytmiím dochází.
„Ne všichni pacienti jsou pro tento zákrok vhodní. Zatím provádíme relativně jednodušší zákroky a získáváme s tím zkušenosti,“ doplnil ještě Bulava. Budějovické centrum patří k špičkovým pracovištím v České republice.

Spádově sem spadá na 800 tisíc lidí nejen z Jihočeského kraje, ale i částí Plzeňského, Středočeského a Vysočiny. „Protože spolupracujeme s dalšími kardiology v České republice, není výjimkou, že k nám pacienti cestují i 200 nebo 300 kilometrů,“ sdělil lékař.

V roce 2009 budějovičtí lékaři provedli přes 500 operací spojených s poruchou srdečního rytmu. Letos bude číslo stejně velké.

Proti jiným nemocnicím se tu čeká na operaci místo šesti až osmi měsíců pouze šest až osm týdnů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?