Lékařům se návrh stran v oblasti léků nelíbí, lékárny vyčkávají

21. 6. 2010 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařům se nelíbí návrh expertů rodící se koalice v oblasti léků, varují před riziky pro pacienta a odmítají nést odpovědnost za výdej léků, který nemohou ovlivnit. Politici ODS, TOP 09 a VV se shodli, že lékaři by měli psát na recept jen účinnou látku. Lékárník by po domluvě s pacientem vybral lék podle toho, zda by chtěl lék bez doplatku, nebo si doplatil. Lékárníci jsou připraveni službu zajistit.


„To není rozumný nápad a z odborného hlediska je to nesmysl, protože ne všechny léky se stejnou účinnou látkou jsou stejné,“ řekl ČTK prezident České lékařské komory Milan Kubek. Zdůraznil, že za léčbu odpovídá lékař. Nemůže tedy zodpovídat za jednání lékárníka, které ani nemůže ovlivnit.

„Nápad je zatím v hrubých rysech, pravidla budou dojednána později, ale může to být pozitivní věc, jeden z nástrojů úspor,“ řekl ČTK prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. Kubek ale úspory zpochybnil.

Připomněl, že podobný návrh „rozmetala“ lékařská komora již před třemi lety, kdy ho předložil tehdejší ministr ODS Tomáš Julínek. Základní výhrada byla, že ne každý lék se stejnou účinnou látkou je stejný. Obsahují další látky, hrozí alergie. Lékárník neví, jaké jiné léky pacient užívá, hrozí poškození zdraví ze vzájemných reakcí léků, řekl Kubek.

Léky se také liší rychlostí a množstvím vstřebání účinné látky - za shodný se považuje lék s účinností plus minus 20 procent účinnosti léku, s nímž se celá skupina porovnává. Pacient dostane 80 nebo 120 procent dávky, na kterou je zvyklý.

„U některých léků je dávkování velmi citlivé a záměna může pacienta ohrozit, týká se to psychiatrických přípravků nebo léků na úpravu srdečního rytmu,“ varoval Kubek.

Závažný je podle něj také pohled pacientů - nepřejí si, aby jim byla měněna léčba, na kterou si zvykli. Pokud se tak děje, ztrácejí k léčbě důvěru a řada jich s léčbou přestává.

Argument se znejistěním pacienta potvrdil i Havlíček. Pacienti trvají na tom, nač jsou zvyklí. Změnu přijmou, když jim vše lékárník vysvětlí. Zdravotní pojišťovny by tedy měly mít podle Havlíčka motivační program pro lékárníky, aby pacientům vysvětlovali, že levnější lék pro ně neznamená újmu na zdraví nebo špatnou léčbu.

„Když to bude dobře nastaveno, přinese změna úspory - může se stát, že vstoupí na trh nové generikum, které nabídne sníženou cenu. Lékárny by ho vydávaly a ostatní generika by musela zlevnit,“ řekl Havlíček.

Pojišťovny by podle něj měly zavést nový kód - podobně jako platí lékaře za to, že „vyhledá“ diagnózu, měly by platit lékárníka za to, že vyhledá levnější variantu léku. Zatím se lékárníkům spíše vyplatí vydávat dražší léky, na levnějších vydělají méně.

Kubek varoval před lobby distribučních firem a majitelů lékáren. Na rozdíl od lékárníků, kteří jsou zaměstnanci, prvním dvěma skupinám se vyplatí lobbovat pro daný lék. Nyní musí mít lékárna celou nabídku léků registrovaných na trhu, protože neví, s jakým receptem pacient přijde.

Když bude vydávat jediný přípravek s danou účinnou látkou, dostane množstevní slevu, tím zisky stoupnou. „Nerozumím smyslu návrhu, úspory nepřinese,“ shrnul Kubek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?