Lékový ústav pozastavil léky Exjade a Zyvoxid, asi jde o padělky

14. 8. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) pozastavil na přelomu července a srpna v Česku distribuci a výdej dvou léků - Exjade a Zyvoxid s podezřením, že na český trh mohly proniknout jejich padělky, informoval server IHNED.cz.


Jde o přípravky výrobců Novartis a Pfizer, první na onkologická onemocnění, druhý na záněty plic.

„V Německu byly odhaleny šarže léků těchto značek, v nichž nebyla léčivá látka. V balení byly například ústřižky plastových blistrů a doplňky stravy,“ uvedla mluvčí SÚKL Lucie Šustková. Padělky podle ní putovaly do Německa ze Slovenska přes Českou republiku. To je také důvod, proč lékový ústav preventivně rozhodl stáhnout léčiva z českých lékáren.

Farmaceutické firmy uvedly, že v jejich distribučním řetězci žádné pochybení nevzniklo, dodavatelům prý dodaly správné léky. „V současné době můžeme potvrdit, že se jednalo o padělek našeho léku. Naše společnost je poškozenou stranou, a zvažujeme v této věci podání trestního oznámení,“ uvedla mluvčí Novartis Emílie Pražáková.

Padělky šířily podle informací lékového ústavu takzvaní paralelní dodavatelé - neoficiální dodavatelé léků, s nimiž originální výrobci nemají podepsané smlouvy. Konkrétně falešný Zyvoxid doručoval česko-slovenský distributor, kterému už úřad podle Šustkové na základě prohřešku odebral povolení k distribuci léků v Česku.

Podobný případ se v Česku podle SÚKL zatím nikdy nestal. „Jedná se o ojedinělý případ. Podobná preventivní opatření se skoro nedějí,“ řekl serveru právník a konzultant pro oblast léčiv a zdravotnictví společnosti Deloitte Filip Vrubel. S padělky léků mají podle něj výrazně větší potíže třeba v Německu či Velké Británii.

Chystaná novela zákona o léčivech počítá s větší prevencí a kontrolou takzvaných reexportů a padělání léků. Lékový ústav už nyní varuje na svých stránkách před nebezpečnými léky a padělky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?