Lékový ústav stahuje sedativum Heminevrin kvůli závadě jakosti

15. 12. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv stahuje přípravek Heminevrin, který se používá u starších pacientů k léčbě neklidu a poruch spánku a podává se také k odstranění příznaků při odvykání pití alkoholu. ČTK to sdělila mluvčí ústavu Lucie Šustková s tím, že je podezření, že došlo ke smíchání s tobolkami jiného léku.


Pacienti podle ní záměnou ohroženi nejsou.

„Stahuje se přípravek Heminevrin 300 MG, POR CPS MOL 100×300 MG, šarže č. 991749, použitelnost do 1/2017, a to z důvodu závady v jakosti,“ upřesnila.

Lék je pouze na lékařský předpis. Závada v jakosti by neměla ohrozit zdraví pacienta. Pokud jsou všechny tobolky v lahvičce stejné barvy a velikosti, tedy šedobéžové, jedná se o přípravek Heminevrin. Pokud by některá z tobolek byla jiné barvy nebo velikosti, může se jednat o jiný léčivý přípravek, konkrétně o tobolky vitamínu D.

Pacienti by přípravek Heminevrin uvedené šarže neměli dál užívat, načatá i nenačatá balení vrátit v kterékoliv lékárně, přednostně v té, kde jim byl vydán, a to do 14. února 2016. Pokud nebude možná výměna za balení z nezávadné šarže, bude pacientům vrácena částka ve výši průměrné ceny za jedno balení, 870 korun. Následně by pacienti měli kontaktovat svého ošetřujícího lékaře, který může nastavit nový způsob léčby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?