Léky na cholesterol a depresi pomohly Pfizeru k vysokému zisku

22. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší světový výrobce léků Pfizer Inc. skončil druhé čtvrtletí letošního roku vysokým ziskem díky velkému prodeji léků na cholesterol a depresi a nižším nákladům spojeným s loňskou fúzí. Čistý zisk společnosti stoupl na 2,86 miliardy USD...


NEW YORK - tedy 38 centů na akcii, ve srovnání se ztrátou 3,59 miliardy USD, neboli 48 centů na akcii, ve druhém čtvrtletí minulého roku, vyplývá z včerejšího prohlášení.

V loňském druhém čtvrtletí firma zaúčtovala vysoké mimořádné náklady téměř 5,8 miliardy USD spojené s akvizicí firmy Pharmacia za 56 miliard USD. V letošním roce mimořádné náklady spojené s akvizicí činily 747 milionů USD. Bez zahrnutí těchto nákladů zisk Pfizeru činil 47 centů. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zisk bez mimořádných nákladů 46 centů na akcii.

Čtvrtletní příjmy výrobce Viagry stouply o 24 procent na 12,27 miliardy USD. K růstu tržeb přispěly hlavně nové produkty, které firma získala akvizicí Pharmacie, a slabší dolar.

Tržby z prodeje léku na cholesterol Lipitor, který je nejprodávanějším lékem na světě, stouply o 17 procent na 2,36 miliardy USD. Ze všech klíčových léků se kvůli silné konkurenci na trhu propadl prodej pouze u Viagry, a to o sedm procent na 389 milionů USD, napsala agentura Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?