Leoš Heger: Buď budeme politicky riskovat, nebo se zadlužíme

25. 3. 2011 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Vládu čeká v úterý náročné vyjednávání o tom, jak nahradit chybějící miliardy ve zdravotnictví. "Budeme se muset rozhodnout, jestli půjdeme do politicky riskantních řešení, nebo jestli se budeme dál zadlužovat," upozorňuje ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který už ona "politicky riskantní řešení" rozpracoval a koaličním partnerům předložil.


HN: Chcete opravdu svou reformu začít zvyšováním poplatků, tak jak píšete v návrhu, který jste rozdal na jednání K9?

My jsme pouze rozepsali možné varianty toho, jak řešit miliardové výpadky. Já se ale k radikálnímu navyšování poplatků nekloním. Moc bychom tím nezískali. Část by bylo zase nutné vracet v rámci sociálních kompenzací.

HN: Druhou variantou, s níž pracujete, je navýšení plateb z rozpočtu. Co vám na to koaliční partneři řekli?

To pro ně nepřipadá v úvahu. Pan premiér jasně řekl, že o tom se už nemáme ani bavit. Musíme hledat úspory v systému.

HN: Jak se do těch úspor promítne omezování hrazené péče?

Například u operací nebo onkologické léčby to není přijatelné. Pak je tady ale třeba lázeňství nebo rehabilitace a tam může být spoluúčast pacientů vyšší. Bude na odborných společnostech, aby upravily seznamy indikací a rozhodly, co být hrazeno z pojištění nemusí.

HN: Jak to bude v případě zubní péče?

Na stomatologii vydávají pojišťovny ročně kolem deseti miliard korun. Je tam řada výkonů, které by měly být dál hrazeny, pak jsou ale třeba plomby a ty je myslím možné z pojištění vyřadit. Ročně by to představovalo úsporu dvou nebo tří miliard korun.

HN: Vy už jste o tom, že by se za plomby platilo, mluvil na podzim. Pak jste od toho ustoupil. Proč?

Zkusili jsme to téma otevřít, ale vzbudilo to velikou nevoli. Teď se k tomu vracím pod tlakem toho, že nám budou chybět další čtyři miliardy, s čímž jsme nepočítali.

HN: Teď tedy čekáte, že pro ten návrh získáte politickou podporu?

Čekat, že najdeme řešení, které bude všem po vůli a ještě ušetří peníze, je iluze. My se v rámci koaličních jednání musíme rozhodnout, jestli půjdeme do politických rizik, a nebo jestli to necháme tak, jak to je teď, s tím, že se budeme dál zadlužovat.

HN: Čím dalším chcete v příštím roce kromě plomb výrazně ušetřit?

Není jedno zázračné řešení. Revoluční zrušení čehokoli by byl velký zásah, který se nemusí povést. Chceme jít raději cestou kombinace více drobných kroků.

HN: Co to konkrétně znamená?

Třeba regulaci pohybu pacientů - tedy například zavedeme poplatek za návštěvu specialisty, pokud k němu pacient půjde bez doporučení praktického lékaře. Tak to funguje i v řadě jiných systémů. Pokud se chce člověk pohybovat volně, tak může, ale ať si připlatí. Bude to mezi 90 a 200 korunami. A zpoplatnit by se měla i dopravní zdravotní služba.

HN: Čekáte, že nějak úsporně zafunguje také protikorupční strategie?

Ano. Spočítat kdy a jak ale opravdu neumím. Odhady mluví o tom, že by tak šlo ušetřit miliardy, předem se to ale vyčísluje těžko. Spíše očekáváme, že se brzy projeví regulace vstupu nových technologií.

HN: A jak to bude s připlácením za nadstandard, o němž se v souvislosti s reformou mluví nejvíce?

Celý rozhovor si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?