Leoš Heger: Moje odstoupení není na pořadu dne

5. 11. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ostrou kritiku za to, že nedokázal pro zdravotnictví sehnat více prostředků, si o víkendu vyslechl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Česká lékařská komora jej kvůli tomu a kvůli kritice jeho reformních kroků vyzvala, aby zvážil rezignaci.


„Když nezvýšíme efektivitu systému, problémy se budou neustále vracet,“ myslí si ministr Heger.

E15: Co říkáte kritice, kterou vám sjezd lékařské komory adresuje?

Kritika jde směrem k nerůstu příjmů do zdravotního pojištění. Uznávám, že systém na tom není finančně nijak dobře, potřeboval by finanční injekci na to, aby dělal, co se od něj požaduje. V tom je ta touha lékařů a České lékařské komory oprávněná. To je ale spíš výtka vládě než ministru zdravotnictví.

Roli ministra jsem od začátku přijal s tím, že vím, že příliv peněz ze státního rozpočtu nebude a jestli se mají někde peníze najít, tak jedině ve vyšší efektivitě systému. Zatím vždy v posledních dvaceti letech, když byl ekonomický tlak, se nakonec peníze přilily. Jenže když zároveň není tlak na zvyšování efektivity, tak se problémy neustále vracejí.

E15: Prezident lékařské komory Kubek říká, že se chováte jako náměstek ministra financí, když se smíříte s nezvyšováním plateb za státní pojištěnce.

Rozhodování dělá vláda jako celek a vládní politika byla v tomto ohledu definována od začátku. Kdokoli jiný by byl na mém místě, musel by dělat totéž.

E15: Zvažujete odstoupení, jak vás vyzvali lékaři?

Teď jsou jakékoli úvahy o budoucnosti definovány především situací v ODS. Všichni vědí, jak je situace politicky na hraně a může kdykoli z té hrany spadnout. Takže myslím, že to není na pořadu dne.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?