Lepší vybavení už nemocnice má, kdo to ale zaplatí?

29. 7. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Nákup moderního vybavení písecké nemocice měly pokrýt dotace, jejich přidělení se ale bude přehodnocovat. Výsledek je nejistý.


Nemocnice díky novému vybavení radiologického oddělení ročně ušetří 1,5 milionu korun.
Desetimilionová investice se tak, pokud se týká čistě finančního pohledu na věc, vyplatí zhruba po sedmi letech. V případě, že bude muset nemocnice částku hradit celou ze svého. Taková varianta, bohužel, existuje.

Projekt Digitalizace zobrazovacích metod v Nemocnici Písek, a.s. byl v 5. výzvě Regionálního operačního programu schválen s dotací 8 017 132 korun z evropských fondů.

„V těchto dnech dochází k přehodnocování projektů a nové rozhodnutí o poskytnutí dotace budeme znát v srpnu tohoto roku. Pokud projekt nebude schválen pro zafinancování z evropských peněz, bude nemocnice vše platit z vlastních zdrojů, což ji její finanční situace dovoluje,“ konstatoval ředitel písecké nemocnice Jiří Holan. Celkové náklady činí 9 897 626 korun.

A jak nové zařízení radiologického oddělení vypadá?

Technologie digitalizovaného rentgenu se skládá ze dvou datových úložišť takzvaných PACS archivů - řádně zabezpečených a dvou menších archivů pro výměnu dat mezi zařízeními v ČR takzvaných ePACS.

„Pro hodnocení snímků slouží tři diagnostické stanice pro práci radiologů, čtrnáct klinických stanic na odděleních nemocnice, jedna pracovní stanice pro vzdálený přístup, jedna pracovní stanice pro export dat a klinické vizity na sekretariátu RTG oddělení, pět speciálních stanic na operačních sálech a tři takzvané čtečky kazet na převod analogového obrazu na digitální,“ upřesnil ředitel nemocnice.

Digitalizací prošlo i pracoviště preventivní a diagnostické mamografie, akreditované na ministerstvu zdravotnictví.

„Doplnil se tak již v této chvíli digitální provoz výpočetní tomografie a magnetické resonance nemocnice,“ dodal Holan.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?