Letecká záchranná služba

9. 2. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Článek přináší informace o fungování letecké záchranné služby a dále popisuje vybavení vrtulníku LZS technickým a materiálním vybavením vrtulníku EC 135 OK-DSD Ostrava.


SUMMARY

The article brings information about the flight emergency services and describes the technological and medical equipment of the helicopter EC 135 OKDSD Ostrava.

Úkolem letecké záchranné služby (LZS) je poskytnutí odborné lékařské pomoci a následný letecký transport nemocných v ohrožení života z místa nehody (primární zásah) nebo ze zdravotnických zařízení nižšího typu (sekundární zásah) do místa definitivního ošetření. Ve spolupráci se zdravotnickým operačním střediskem zajišťují některá střediska LZS nepřetržitou 24hodinovou službu. V nočních hodinách je možné využití služby pro sekundární transporty v celé ČR.

Významný potenciál využití má LZS zejména při nutnosti rychlého a šetrného transportu, při událostech ve špatně přístupném terénu či u dopravních nehod, kde je pro pozemní složky složitá dopravní situace. LZS je využívána také pro transplantační a neonatologické programy.

Složení posádky

Zdravotnická část posádky ve vrtulníku je vždy minimálně dvoučlenná, ve složení lékař a záchranář, který má odbornou kvalifikaci alespoň středního zdravotnického pracovníka.

Vedoucím celé skupiny letecké záchranné služby je lékař, jenž rozhoduje o uskutečnění požadovaného zásahu na základě výzvy dispečinku ZZS. O realizaci letu rozhoduje pilot, který může kdykoli let ukončit z důvodu nevyhovujících meteorologických nebo technických podmínek anebo z provozních důvodů.

Koordinace LZS s dispečinkem

Operátor zdravotnického operačního střediska vyhodnotí výzvu a podle závažnosti zdravotního stavu pacienta nebo závažnosti poranění rozhodne o nasazení vrtulníku. Od obdržení výzvy se vzlet uskuteční v průběhu dvou až tří minut. Posádka vrtulníku je v trvalém rádiovém spojení s operačním střediskem a službami Řízení letového provozu. Akční rádius vrtulníku je od střediska 70 km, ale většina primárních zásahů se uskutečňuje do vzdálenosti 30-40 km od základny.

Vybavení vrtulníku LZS

Vrtulník je pouze jiný prostředek poskytující rychlou lékařskou pomoc a je vybaven stejně jako sanitní vůz poskytující tuto službu. Technické, zdravotnické a přístrojové vybavení vrtulníku musí splňovat požadavky pro práci v náročných podmínkách při speciálních činnostech LZS. Kromě tohoto standardního vybavení jsou k dispozici prostředky pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou (pracovní úvazky, ochranné přilby, slaňovací prostředky, lana, podvěsový vak).

1. Transportní a vyprošťovací prostředky

* nosítka s nosným zařízením na jejich upevnění anebo s přímým uchycením do podlahy s možností polohování, * transportní křeslo ve výbavě vrtulník nemá (pacient je vždy transportován na nosítkách z důvodu vážnosti úrazu a omezeného prostoru), * transportní plachta, * transportní zařízení pro přepravu pacienta v podvěsu a pro vyproštění postiženého z nepřístupného terénu.

2. Zdravotnické přístroje

* Philips Heartstart MRX defibrilátor s monitorem se záznamem křivky, externí stimulátor srdečního rytmu, oxymetr, kapnometr, tonometr, 12svodové EKG, * Drager Oxylog 2000 automatický dýchací přístroj pro umělou plicní ventilaci, možnost verze Drager Oxylog 3000, * ruční dýchací přístroj pro dospělé a novorozence s velikostmi masek pro novorozence, děti a dospělé, laryngoskop s násadami pro děti a dospělé, PEEP ventil, * monitor Propaq Encore firmy Welch Allyn se záznamem křivky, tonometrem, oxymetrem, kapnometrem, měřením invazivního tlaku a teploměrem, * účinná odsávačka s motorovým pohonem, ruční odsávačka, * pulzní oxymetr, glukometr.

3. Kyslík na palubě

* 2krát pětilitrová tlaková nádoba na kyslík s příslušenstvím a odběrovým místem v prostoru vrtulníku s průtokoměrem s inhalační polomaskou; je možno vyměnit kyslíkovou láhev za láhev naplněnou vzduchem (pro transporty novorozenců v inkubátoru); ve vrtulníku EC 135 je centrální rozvod kyslíku a vzduchu, * 2krát dvoulitrová tlaková přenosná nádoba na O2 s redukčním ventilem a s příslušenstvím.

4. Fixační pomůcky

* vakuová matrace, * sada límců pro fixaci krční páteře, * fixační dlahy pro děti a dospělé (vakuové, Kramerovy).

5. Lékový a resuscitační batoh, ampulárium

Za obsah a vybavení odpovídá odborný vedoucí příslušné záchranné služby.

* ampulárium - obsahuje skupiny léků s možností nitrožilního podání v minimální skladbě: analgetika, antiarytmika, antidota, antiemetika, antikonvulziva, antihistaminika, bronchodilatancia, celková anestetika, diuretika, hemostyptika, kardiotonika, kortikoidy, opiáty, parasympatolytika, psychofarmaka, relaxancia, spasmolytika, sedativa, sympatomimetika, vazodilatancia, uterotonika, * pro primární zásahy jsou přizpůsobeny 2 batohy (lékový a resuscitační), které obsahují vše potřebné k zajištění vitálních funkcí pacienta v terénu.

Zdravotnický materiál a pomůcky jsou zdvojeny. Jedna část se nachází na palubě vrtulníku a druhá je uložena do dvou batohů určených pro zásah.

6. Infuzní roztoky v minimální skladbě

* krystaloidy 3x 500 ml, koloidy 3x 500 ml * plazmaexpandér 400 ml * G 5%, G 10% 500 ml, G 40% min. 80 ml * Manitol 15-20 % 100 ml, NaHCO3 4,2-8,4% 100 ml

7. Ostatní zdravotnické pomůcky

* souprava pro ošetření popálenin, * souprava pro vedení porodu v terénu (porodnický balíček), * fonendoskop, tonometr, lékařský teploměr, trojcestná žaludeční sonda, * pomůcky pro účinné stavění krvácení (Martinova škrtidla, sterilní obvazy, chirurgické rukavice sterilní a nesterilní), * dezinfekční roztok, Ophtal pro výplach očí, * spotřební zdravotnický materiál pro účinné zajištění a udržování volných dýchacích cest: endotracheální kanyly včetně zavaděče a Magillových kleští, kombitubus, set na koniotomii, * souprava pro ošetření pneumotoraxu, * zajištění žilního vstupu plastikovou kanylou, souprava pro intraoseální zajištění přístupu do kostní dřeně pro děti i dospělé, * přetlakové manžety, * převazové nůžky, emitní miska, * jednorázové prostěradlo, spacák, hliníková termofólie, * fólie pro zemřelé.

Zdravotnický materiál a pomůcky jsou zdvojeny. Jedna část se nachází na palubě vrtulníku a druhá je uložena do dvou batohů určených pro zásah.

8. Spojovací a komunikační technika

Komunikace mezi členy posádky vrtulníku probíhá za pomoci sluchátek a interkomu (zařízení spínané hlasem). Spojení s krajskými i okresními dispečinky a jednotlivými vozy záchranné služby je zajišťováno zabudovanými vozidlovými radiostanicemi Motorola GM 360 a ruční radiostanicí Motorola GP 380, pro záložní spojení a ke komunikaci se složkami IZS slouží zabudovaný adaptér pro digitální radiostanici Matra Smart.

9. Navigace

Navigace je prováděna jednak elektronicky pomocí dvojice GPS přístrojů Garmin GNS 430, které jsou součástí přístrojové desky pilota, jednak pomocí orientace v tištěných mapách, kterou provádí záchranář nebo lékař.

10. Speciální vybavení vrtulníku

Využívá se v případech, kdy záchrana raněného je komplikována jak povětrnostními podmínkami, tak ne příliš dobrými podmínkami pro přistání. Zásah proto musí být realizován záchranářem v podvěsu, kdy je záchranář zavěšen na laně pod vrtulníkem a je spuštěn k pacientovi se všemi pomůckami potřebnými k poskytnutí přednemocniční neodkladné péče. Ve špatně přístupném horském terénu je častá spolupráce s horskou službou. Mezi speciální pomůcky můžeme zařadit i inkubátor pro indikovaný transport novorozenců.

Závěr

Kvalitní a bezchybně fungující zdravotnická technika, stejně tak jako ostatní materiálové vybavení vrtulníku, je nutným předpokladem pro bezchybně fungující zásah jak pozemní, tak letecké složky záchranné služby.


Zdroje

www.vrtulnik.cz www.zzshmp.cz www.hems.wz.cz Směrnice pro provádění záchranných prací vrtulníky EC 135 provozovanými firmou Delta-System - Air, a. s.


Jan Staněk, Jiří Flašar, Územní středisko záchranné služby Moravskoslezského kraje, Ostrava-Zábřeh (jan.staniek@email.cz, jiri.flasar@uszsmsk.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?