Léto v kanceláři aneb jak předejít letnímu nachlazení

28. 6. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Posledních několik týdnů u nás panují vedra, která s grácií zvládneme na dovolené u moře. Ve městě na ně ale nejsme zvyklí. Navíc mnozí pracují v klimatizovaných kancelářích a prudké střídání teplot s námi dokáže pořádně „zacvičit“ a můžeme se snáze nachladit.


Lidskému organismu rozhodně nedělají dobře přechody z tepla do klimatizovaných prostor a člověk se stává náchylnější k nachlazení. Neprozradíme tedy žádné tajemství, když řekneme, že bychom se měli vyhýbat prudkým výkyvům teploty. Přechody z klimatizované místnosti do sluncem rozehřáté ulice jsou zaručeným receptem na to, jak si v létě poležet s infekcí horních cest dýchacích.

Na změny počasí jsou mnohem citlivější ženy a děti. Dokonce existuje domněnka, že citlivost u žen má souvislost s hladinou hormonů. Vysoká vnější teplota namáhá organismus, který musí udržovat vnitřní tělesnou teplotu, např. pocením proto hrozí dehydratace. Nedokonalá adaptace na vysoké teploty může narušit imunitní reakce, organismus je pak náchylnější k infekci. To potvrzuje i primářka Lékařského domu v Mezibranské MUDr. Dana Jenšovská a doplňuje: „V ideálním případě bychom se také měli vyhýbat zakouřenému prostředí, kde se naše sliznice vysušuje a tím trpí. Platí to samozřejmě i pro pasivní kuřáky“.

V cigaretovém kouři je velké množství volných radikálů, které napadají buněčné membrány a narušují je. Sliznice pak není tak kvalitní a odolná, a to usnadňuje průnik bakterií do těla. Kuřáci tak častěji přichází do ordinací lékaře s kašlem a nemocemi horních cest dýchacích.

Nejlepší je nekouřit, přesto se mnozí nedokáží závislosti na nikotinu vzdát. Čím dál tím větší oblibě se proto těší výrobky, které fungují na principu zahřívaného tabáku. Do těchto produktů vkládají velkou naději také lékaři. „U nás je prozatím jediným dostupným zařízením tohoto typu IQOS. Z mého pohledu se jedná o lepší volbu než tradiční cigarety. Nedochází zde k procesu hoření a kuřák nevdechuje kouř ani škodliviny v něm obsažené. Mimo zdravotního aspektu musíme zmínit i další benefity - oblečení ani domov nejsou cítit kouřem. Změnu určitě ocení i jejich blízcí, které neobtěžuje nepříjemný odér z cigaret“, říká MUDr. Dana Jenšovská, primářka Lékařského domu v Mezibranské.

V ordinaci se lékaři setkávají denně s lidmi, kteří zkusili s cigaretami přestat a nedokázali to, nebo prostě přestat nechtějí. „Pokud tedy existuje alternativa, díky které může kuřák dostat do svého těla nikotin bez mnoha škodlivých látek, které vznikají při procesu hoření, je to pro velkou část kuřáků dobrá zpráva a lepší volba pro jejich zdraví,“ uzavírá MUDr. Jenšovská.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?