Levice jde s poplatky opět k Ústavnímu soudu

1. 2. 2010 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Soc. dem. se zřejmě už tento týden obrátí na Ústavní soud kvůli regulačním poplatkům ve zdravotnictví. Oznámil to včera poslanec a hejtman David Rath. ČSSD zřejmě získá i podpisy komunistů. "Poplatky neplní svoji regulační roli," prohlásil Rath v České televizi.


„Chceme, aby Ústavní soud řekl, že se mýlil a že k regulaci nedošlo.“ Podle něj stížnost už podepisují poslanci ČSSD a do konce týdne by stížnost měla být podána. „Poplatky jsou neústavní - to budeme chtít slyšet,“ řekl Rath.

Podle jeho slov se regulační efekt poplatků nepotvrdil a Ústavní soud by měl tedy své rozhodnutí přehodnotit.

Spoludiskutující Soňa Marková (KSČM) oznámila, že komunisté se k návrhu ČSSD připojí.

Naopak další diskutující, ministryně zdravotnictví Dana Jurásková a její první náměstek Marek Šnajdr, (ODS) tvrdili, že poplatky jsou zapotřebí, a pokud budou zrušeny, přijde zdravotnictví o pět miliard korun.

Šnajdr obvinil ČSSD, že se snaží dát poplatky k ÚS proto, že kraje už rok a půl porušují zákony, když poplatky lidem v krajských zdravotnických zařízeních proplácejí. Proto to chtějí, podle něj, ústavní stížností zamaskovat.

Rath: Řediteli VZP jde o udržení funkce

Debata byla plná osobních invektiv. Rath prohlásil: „Paní ministryně prakticky ministerstvo neřídí. Dala by se s jistou nadsázkou nazvat jakousi loutkovou ministryní a tím loutkářem je skutečný ministr, který tam byl nasazen za Julínka panem Topolánkem a je to jeho blízký přítel, pan první náměstek Marek Šnajdr.“ Jurásková i Šnajdr to odmítli.

Šéf VZP volal do ČT, aby popřel Ratha

Rath zároveň řekl, že Šnajdr vydírá šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavla Horáka. Prý určuje jeho personální politiku a také to, jaké léky bude VZP proplácet. Šnajdr to popřel.

V závěru diskuse se vzrušeným hlasem po telefonu do diskuse přihlásil i ředitel VZP Horák. Řekl: „Jsem v šoku vidět člověka, kterého znám (David Rath), jak vykládá do obrazovky věci, které nejsou pravda. Je to pro mne naprosto šílená zkušenost, kterou bych nikomu nepřál.“

Na to mu Rath s úsměvem odpověděl: „Pavle, já se na tebe nezlobím. Během pár týdnů má dojít k volbě ředitele VZP vládou, a to na návrh správní rady VZP, kde je předsedou pan Šnajdr a ODS má většinu.“

Podle jeho slov Horák je v existenční tísni, protože neví, zda bude zvolen.
„Když se Horák Šnajdrovi znelíbí, on ho ve funkci nepotvrdí,“ řekl Rath.

Šnajdr uvedl, že vedení VZP si vede dobře, a tak nepřímo vlastně řekl, že Horák, jemuž funkční období končí v březnu, by mohl být do funkce potvrzen i dál.

O Rathovi Šnajdr řekl, že je „kreatura“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?