Levice omezila poplatky, prosadila i jejich zrušení

15. 5. 2009 10:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Levicoví poslanci mají důvod k oslavě - nejen, že se jim podařilo regulační poplatky výrazně omezit, sněmovnou dokonce prošlo i jejich úplné zrušení. Očekává se, že Senát žádnou z těchto norem nepodpoří. Obě novely zákona o zdravotním pojištění by se tak vrátily sněmovně k novému rozhodnutí...


První norma, navržená ČSSD, ruší poplatky pro děti a mladé do 19 let, důchodce, dárce krve a kostní dřeně a sociálně slabší lidi. Poslanci ale dále hlasovali o návrhu KSČ a poplatky zcela zrušily. Takový způsob se nelíbil poslancům z občanské demokracie, kteří proti němu hlasitě protestovali.

„Z nezodpovědnosti předkladatelů, z nezodpovědnosti sociální demokracie a KSČM putuje do horní komory další návrh, který upravuje tutéž věc, o které jsme hlasovali před několika okamžiky. Pokládám to za obrovskou chybu a pokládám to za věc, která nemá v historii České republiky dosud obdoby,“ zlobil se poslanec Boris Štastný (ODS).

Podobně se vyjadřovali i jeho straničtí kolegové, levicoví poslanci ale svůj krok obhajovali a tvrdili, že na takovém způsobu není nic zvláštního.

„Není to procedurální past a je legitimním právem Poslanecké sněmovny poslat takový návrh do Senátu. Takže bych prosil, abychom používali argumenty, které jsou pravdivé, a nelhali občanům, kteří shodou okolností mohou sledovat přenos této Poslanecké sněmovny,“ oponoval Vojtěch Filip (KSČM).

Dva návrhy? Rathova taktika

Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD) už před časem uvedl, že cílem je nechat projít oba návrhy, aby při případném vrácení Senátem měl alespoň jeden z nich šanci. „Plné zrušení má podporu ČSSD. Poplatky byly nastaveny velmi nelogicky, chybně a nesmyslně a staly se bariérou pro desetitisíce sociálně slabších,“ zahájil stínový ministr zdravotnictví David Rath rozpravu ve sněmovně.

Podle něj se ukázalo, že efekt poplatků je marginální a celý systém přináší více problémů než užitku. „Běžte do domovů důchodců, běžte do nemocnic, běžte mezi staré lidi a snažte se je přesvědčit, že mají být statisticky šťastní. Víte, statistika je souhrn čísel všech,“ reagoval na výstup poslance Petra Nečase(ODS).

Ten se poplatků ve svém vystoupení zastával a levicové politiky obvinil ze lži. „Podle statistik výdaje domácností na zdravotnictví nestouply nijak mimořádně a nezatěžují důchodce tak, jak ČSSD prohlašuje. Zatímco v roce 2007 utratili podle statistik důchodci za léky a zdravotní péči 296 korun měsíčně, loni to bylo 401 korun, tedy o 105 korun měsíčně více,“ vysvětloval Nečas.

Pro výrazné omezení regulačních poplatků, ale i pro jejich zrušení, dnes spolu s ČSSD a KSČM hlasovaly nezařazené poslankyně a bývalé členky Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková a nezařazený poslanec zvolený za ČSSD Evžen Snítilý. Lidovec Ludvík Hovorka, který chtěl poplatky omezit podle vlastního pozměňovacího návrhu, se zdržel hlasování.

MZ: nemůžeme garantovat dostupnost péče

Rozčarování nad rozhodnutím Poslanecké sněmovny nezkrývala ani nová ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. „Ministerstvo zdravotnictví ČR považuje dnešní rozhodnutí Poslanecké sněmovny za mimořádně nešťastné pro české zdravotnictví a především pro těžce nemocné pacienty,“ uvedla Jurásková. Podle ní hrozí omezení specializované léčby pro vážně nemocné, omezení dostupnosti léčby ve specializovaných centrech i menší komfort v čekárnách lékařů. „Úplným zrušením regulačních poplatků padne i ochranný limit, který chrání především chronicky nemocné pacienty a pacienty trpící více chorobami, například v oblasti doplatků za léky, kdy prokazatelně ochraňuje desetitisíce lidí,“ doplnila ministryně.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?