Liberec souhlasí s fúzí nemocnic v Liberci a Turnově

1. 3. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberečtí zastupitelé dnes schválili záměr fúze Panochovy nemocnice v Turnově s Krajskou nemocnicí Liberec. Stejný krok už dříve učinili zastupitelé Turnova a Libereckého kraje, který je většinový vlastník liberecké nemocnice.


Nemocnice by se měly do jednoho zdravotnického zařízení spojit do konce letošního roku. Od ledna 2014 by pak turnovská nemocnice fungovala jako detašované pracoviště. Pro obě zařízení je spolupráce výhodná. Spojením vznikne silný subjekt se zhruba 1140 lůžky, který by měl mít lepší pozici při vyjednávání s pojišťovnami. Spojení umožní snížit náklady třeba spojeným nákupem léků, zdravotnického materiálu i energií.

V Turnově také umožní udržet základní rozsah zdravotní péče. „Navíc by se tam mohla přesunout léčebna dlouhodobě nemocných z Jablonného v Podještědí, kde chybí návaznost na zdravotnické zařízení,“ řekl už dříve generální ředitel liberecké nemocnice Jiří Veselka. V Turnově by mohla být i jednodenní chirurgie, vzniknout by tam mohly jednotky intenzivní dlouhodobé péče, na které nemá liberecká nemocnice místo, poskytovat by mohla i následnou rehabilitační péči, kterou zatím krajská nemocnice také nemůže pacientům nabídnout.

Liberečtí lékaři by navíc mohli vykrývat krátkodobé výpadky lékařských kapacit v Turnově. Pro tamní zdravotnický personál i lékaře se zlepší přístup do vědeckých a vzdělávacích aktivit liberecké nemocnice včetně možností stáží a odborné výměny.

Záměr počítá s tím, že po spojení obou zařízení se město Turnov stane akcionářem krajské nemocnice, stejně jako jím je dnes Liberec, který drží 17,53 procenta akcií. Podle předběžných odhadů by Turnov získal sedm až deset procent akcií.

Liberecká nemocnice, která je už nyní největší v kraji, také začala znovu usilovat o spojení s nemocnicí ve Frýdlantu. Podle ředitele Nemocnice Frýdlant Břetislava Václavíka by případná jednání mohla začít ve druhé polovině letošního roku. „Uvidíme, jak to dopadne v Turnově,“ řekl ČTK Václavík.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?