Liberecká nemocnice chce mít od podzimu 2018 vlastní školku

22. 12. 2016 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecká nemocnice plánuje, že si v září 2018 otevře vlastní mateřskou školu. Přestavět na ni chce část nemocniční ubytovny v Klášterní ulici.


O vybudování školky se v nemocnici mluví už víc než osm let. Ani teď není jisté, zda se ji povede na podzim 2018 otevřít. „V současné době jsme ve fázi příprav projektu a hledání finančních zdrojů,“ uvedl generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný. O pomoc chce nemocnice požádat i své zřizovatele, Liberecký kraj a Liberec.Rekonstrukce bude stát 25 milionů korun. Novinářům to řekl technický ředitel Krajské nemocnice Liberec Jan Rais.

Nemocnice má ambici začít příští rok přestavovat ubytovnu tvořenou dvěma panelovými domy. „Chtěli bychom zrekonstruovat první dvě patra obou paneláků, propojit prostor a vznikla by tam čtyři oddělení s kapacitou 120 dětí,“ řekl Rais. V dalších dvou patrech ubytovny by měly zůstat byty. Nyní tam je 32 bytových jednotek. Domy jsou zastaralé a nutně potřebují modernizaci.

Nemocnice bude zřejmě schopna školku naplnit od počátku. „Naši zaměstnanci mají nějakých 370 dětí ve věku dvou až pět let,“ uvedl Rais. Otvírací doba školky by podle něj měla být přizpůsobena potřebám zaměstnanců. „Spousta sestřiček má dnes problém odvést dítě do školky a stihnout směnu,“ vysvětlil. Školka by měla být v pracovních dnech otevřená od 6:00 do 18:00 a její provoz nebude omezen ani o letních prázdninách.

Nemocniční školku má v Libereckém kraji zatím jen Jablonec nad Nisou. V areálu nemocnice funguje od roku 2011. Výstavba školky pro 40 dětí přišla na 18,5 milionu korun a zaplatila ji jablonecká radnice, která je zřizovatelem nemocnice. Školka přijímá přednostně děti zaměstnanců nemocnice a navíc bere i děti mladší tří let. Na rozdíl od ostatních školek ve městě má navíc pracovní dobu o hodinu delší, až do 17:30.

Péči o děti zaměstnanců nabízí také nemocnice v Jilemnici na Semilsku. Od loňského září funguje ve zrekonstruovaných prostorách polikliniky dětská skupina Motýlek pro děti starší dvou let. Její provozní doba je od 6:30 do 16:00, rodiče se tam ale mohou domluvit, že dítě zůstane déle.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?