Liberecká nemocnice chystá nákup dvou přístrojů za 60 mil. Kč

3. 2. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice v Liberci chce pořídit dva nové špičkové přístroje, které by umožnily vyšetřit více pacientů a zároveň by byly k nemocným šetrnější. Nový počítačový tomograf a gamakamera přijdou dohromady na 60 milionů korun, nemocnice na ně žádá dotaci z regionálního operačního programu.


Dotace by mohla pokrýt až 85 procent nákladů, zbytek zaplatí nemocnice. ČTK o tom informoval mluvčí nemocnice Lukáš Gibiec.

Liberecká nemocnice není z Libereckého kraje jediná, která v poslední výzvě ROP Severovýchod žádala dotace na přístroje a modernizaci. Pět nemocnic jen z Libereckého kraje předložilo deset projektů dohromady za 270 milionů korun. Největším projektem je plánovaná modernizace a rozšíření bývalého dětského pavilonu Panochovy nemocnice v Turnově za více než 80 milionů korun. Vzniknout by tam mělo oddělení péče o staré a nemocné.

Už nyní se je ale možné předpokládat, že ne všechny projekty dotaci dostanou. Celkově se o peníze z EU ucházelo 25 projektů z Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje, které žádají 1,17 miliardy korun. ROP však bude rozdělovat jen 464 milionů korun. ČTK o tom informovala mluvčí regionu Severovýchod Eva Jouklová

Zatímco u nákupu gamakamery za 23,5 milionu korun bude podle Gibiece záležet na tom, zda liberecká nemocnice se žádostí uspěje, počítačový tomograf koupit musí. I když bude muset 36,5 milionu korun potřebných na koupi přístroje a rekonstrukci prostor zaplatit ze svého. „S novými přístroji budeme schopni v budoucnu vyšetřit ještě více pacientů a výrazně se zvýší i přesnost vyšetření,“ řekl Gibiec. Nový počítačový tomograf nejvyšší třídy podle něj využívá nejmodernějších diagnostických metod a technik a zároveň sníží dávky záření pro pacienta.

Liberecká krajská nemocnice je s 1000 lůžky největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Slouží nejen jeho 440.000 obyvatelům, ale třeba traumatologie nebo neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Ročně provedou tamní lékaři na 30.000 operací. Zařízení s obratem přes 2,5 miliardy korun zaměstnává více než 2200 lidí a jeho loňské hospodaření skončí podle předběžných odhadů ziskem kolem pěti až deseti milionů korun. Nemocnice je akciovou společností - majoritním vlastníkem je Liberecký kraj a 17,53 procenta akcií drží město Liberec.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?