Liberecká nemocnice má zaplatit skoro 12 mil. Kč

26. 9. 2016 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice v Liberci má zaplatit téměř 12 milionů korun kvůli tomu, že lékaři nedokázali včas oživit zkolabované dítě. Na vině byl podle okresního soudu nastavený nemocniční systém. Rozsudek není pravomocný.


„Je nám líto rodiny. Odvolávat se ale budeme. Znalecké posudky hovoří jasně v náš prospěch,“ řekl liberecké příloze MF Dnes ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

V roce 2009 ležela 5,5letá holčička na dětské jednotce intenzivní péče s laryngitidou, 4. února po 03:00 přestala znenadání dýchat. Lékařům se podařilo obnovit základní životní funkce až po více než pěti minutách. Zprvu se snažili dodat dítěti kyslík pomocí ambuvaku, kdy obličej obepíná maska a přístroj do těla pumpuje vzduch. Pomohla ale až tzv. intubace, tedy zavedení rourky do dýchacích cest. Lékařka z dětského oddělení, jež dítě od začátku oživovala, ale nemohla intubaci provést. U soudu zaznělo, že podle interního předpisu to mohla udělat jen dítěti do tří let. U staršího ji mohl provést jen lékař z ARO. Tomu se ale v noci nepodařilo doběhnout za kratší dobu než pět minut.

„Je jedno, jestli to byl písemný nebo ústní výnos. Ale lékařka z dětské JIP, která měla za sebou spoustu intubací, k ní nemohla přistoupit a čekalo se, až doběhne lékař z ARO. Je zjevné, že intubace nakonec dítě udržela při životě. Jen to nemělo trvat pět plus něco minut. Věřím tomu, že všichni dělali všechno dobře a nešlo o pochybení jednotlivého lékaře, ale spíš nemocničního systému,“ řekl soudce Petr Hoček.

Nemocnice by podle rozhodnutí soudu měla zaplatit dvě částky. Přes 10,9 milionů těžce postiženému dítěti. Jde o tzv. mimořádné zvýšení, protože děvče je zcela vyřazené ze života. Má poškozený mozek a je zcela ochrnutá. Potřebuje nepřetržitou péči matky, které soud přiznal 905 tisíc korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?