Liberecká nemocnice mohla koupit kardiopřístroje levněji

30. 3. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký krajská nemocnice mohla koupit přístroje pro své kardiocentrum levněji. Nemocnice za 59,5 milionu korun, z podstatné části z evropské dotace, koupila šest kompletů přístrojů, které jí dodala společnost Sinomed.


Podle informací Českého Rozhlasu 1 - Radiožurnálu je možné tyto přístroje firem Siemens a Philips koupit za 43 milionů korun, tedy o třetinu levněji. Firma, která přístroje přes prostředníka dodala, se navíc podle Radiožurnálu výběrového řízení ani nemohla účastnit.

Sinomed například nesplňuje nemocnicí požadovaný šedesátimilionový obrat v posledních třech letech. Společnost přístroje nakoupila od další zprostředkovatelské firmy Puro-klima, se kterou byla dříve majetkově spjata. Radiožurnál kontaktoval majitele a jednatele Sinomedu Martina Těšitele. Kolik si která z firem z peněz strhla jako marži, však Těšitel odmítl prozradit.

Liberecká nemocnice zakázku hájí. „Dodávka přístrojů z evropských fondů byla realizována podle smlouvy a ty nové přístroje pro nemocnici znamenají významný pokrok v tom, že můžeme použít nejmodernější technologie,“ řekl Radiožurnálu lékařský ředitel nemocnice Jan Mečl.

Evropské dotace v tomto případě rozděluje ministerstvo zdravotnictví, podle jeho mluvčího Vlastimila Sršně jsou však jejich možnosti ke kontrole omezené. „Vzhledem k tomu, že se jedná o projekt EU, tak i ta kontrola bude přísnější, i z pohledu v rámci Evropské unie. Nicméně, pokud budou splněny zákonné podmínky, z našeho pohledu to musí být v pořádku. My nemůžeme řešit něco, co je mimo rámec zákona,“ konstatoval mluvčí.

Liberecké kardiocentrum je jediným pracovištěm svého druhu v kraji. Oddělení s 52 lůžky vzniklo v roce 2003 a slouží pro 500.000 až 600.000 obyvatel z Libereckého kraje ale i z přilehlých oblastí sousedních krajů Ústeckého, Královéhradeckého a Středočeského. Jeho lékaři ročně provedou na 4000 operací a další tisíce pacientů projdou ambulancemi centra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?