Liberecká nemocnice nově vybavila traumacentrum a onkologie

5. 11. 2009 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový operační sál s rentgenem, který ukazuje trojrozměrný obraz, a kamerou pro přenos operačních zákroků na obrazovky dalších pracovišť začali používat chirurgové liberecké traumatologie. Onkologové zase uvedli do provozu novou magnetickou rezonanci pro rychlejší a lepší vyšetřování cév a břicha.


Přístroje stály kolem 170 milionů korun. Ředitel nemocnice Luděk Nečesaný ČTK řekl, že posílí důvěryhodnost nemocnice.

Na nákup techniky dostala nemocnice z Evropské unie 138 milionů korun, 24,5 milionu jí přidá ministerstvo zdravotnictví.

Liberecká traumatologie, jejíž součástí je také spinální jednotka sloužící pro dva severočeské a dva východočeské kraje, patří mezi deset auditovaných špičkových pracovišť v zemi. Původně jich bylo 14, ale po opakovaném auditu ministerstvo čtyři zavřelo.

„Všechna centra budou mít nyní stejné vybavení,“ poznamenal primář traumatologie Richard Lukáš. Podle Ladislava Endrycha, primáře radiodiagnostického oddělení, přístroje na operačním sále umožňují lékařům, aby se při výkonu lépe orientovali. „Zajistíme teď lepší superspeciální péči pro zraněné,“ podotkl.

Díky technice mohla celá liberecká nemocnice také přejít na takzvaný bezfilmový provoz. Všechny diagnostické výstupy pořizuje a archivuje v digitální podobě. Podstatně kvalitnější a přesnější snímky mají lékaři k dispozici za několik sekund. Modernizace traumacentra přišla na 83 milionů korun.

Na onkologii, která také patří do sítě vybraných onkocenter, nemocnice koupila také speciální ultrazvuk pro snadnější diagnostiku nádorů plic a také výkonnější urychlovač. „Nové přístroje jsou lehké a mobilní, dovolí to jejich využití v celé nemocnici,“ podotkl Endrych.

Krajská nemocnice v Liberci investuje letos do budov a přístrojů téměř 400 milionů korun. Rozvoj nemocnice podpořil také její zřizovatel - Liberecký kraj. Zhruba 100 milionů korun dala nemocnice na stavební úpravy z vlastních zdrojů, vloni investovala ze svého rozpočtu asi 70 milionů korun.

Z unie přišlo ještě dalších 35 milionů na přístroje pro oddělení dialýzy a nefrologie, urologie a gastroenterologie. Na techniku si musela vzít nemocnice krátkodobý úvěr 150 milionů korun. V době hospodářské krize by však bez příspěvku od EU takovou techniku nepořídila.

Nemocnice slouží 430.000 obyvatelům kraje. Zařízení disponuje 973 lůžky, má 2000 zaměstnanců a ročně hospitalizuje asi 40.000 pacientů. Od loňského října má nemocnice ještě druhého spoluvlastníka - město Liberec. To má asi 17procentní podíl, na investice ale zatím nepřispělo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?