Liberecká nemocnice si udržela rating A+ za nadstandardní kvalitu

29. 1. 2014 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice Liberec si loni navzdory změnám ve vedení a čilému stavebnímu ruchu ve svém areálu udržela rating A+ označující nadstandardní kvalitu péče z pohledu pacientů. Do celostátního projektu Kvalita očima pacientů se největší nemocnice v Libereckém kraji zapojila v roce 2008, od té doby kvalitu péče stále zvyšuje. Nejvyšší rating získala poprvé v roce 2012 a loni ho obhájila, řekl novinářům autor projektu Tomáš Raiter.


Šetření trvalo podle Raitera čtyři týdny a zapojilo se do něj 1145 pacientů. Spokojenost pacientů v průměru přesáhla 80 procent a liberecká nemocnice díky tomu dnes převzala certifikát spokojený pacient. Řadí se tak k 26 nejlépe hodnoceným zdravotnickým zařízením v zemi. „Ani všechny fakultní nemocnice rating A+ nemají,“ poznamenal Raiter. V Libereckém kraji se však tak vysokým hodnocením z pohledu pacientů mohou pyšnit i městské nemocnice v Jablonci, Turnově, Jilemnici a Frýdlantu.

„Ta čísla vypadají dobře, ale přes 80 procent pořád znamená, že dva z deseti pacientů nejsou spokojeni a stále je tu prostor ke zlepšení. Jsme teď ekonomicky stabilní, a tak bychom chtěli investovat do lidí, kteří vnímají, že k pacientům je třeba se chovat mile a dobře je informovat,“ komentoval výsledky průzkumu generální ředitel Luděk Nečesaný.

Pacienti v průzkumu hodně oceňovali přístup personálu i lékařů. Objevila se však i řada připomínek. „Ty se nejčastěji zaměřují na nedostupnost internetového připojení (WIFI), a nespokojenost s počtem a vybaveností toalet. Kvalitu jídla, kterou v dotazníku pacienti připomínkovali, si ale při osobním setkání naopak velmi chválili,“ doplnila ředitelka ošetřovatelské péče Marie Fryaufová. Podle Raitera je častou příčinou nespokojenosti s jídlem nedostatečná informovanost. „Pacienti často nevědí, že mají dietu,“ vysvětlil.

Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnickým zařízením v kraji a slouží nejen jeho 440.000 obyvatelům, ale traumatologie či neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Nemocnice s obratem 2,5 miliardy korun skončila loňské hospodaření desetimilionovým ziskem, přitom ještě na začátku srpna vykazovala 70milionovou ztrátu. „Jak jsme slíbili, zisk rozdělíme na odměnách zaměstnanců,“ řekl Nečesaný. Výplaty za leden by tak podle něj měly být zhruba o 3000 korun vyšší. Od Nového roku se liberecká nemocnice sloučila s Panochovou nemocnicí Turnov a vzniklo zdravotnické zařízení s 1140 lůžky a více než 2500 zaměstnanci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?