Liberecká nemocnice zvýšila o 6,25 pct mzdy lékařů a zdravotníků

16. 3. 2012 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice v Liberci zvýšila o 6,25 procenta tarifní mzdy lékařům a zdravotnickému personálu. Tarifní mzda tvoří od 50 do 80 procent platu, záleží na profesi, pracovišti a třeba také na množství služeb, řekl ČTK mluvčí nemocnice Lukáš Gibiec.


Zvýšení mezd přijde letos nemocnici na bezmála 28 milionů korun, týkat se nebude jen pracovníků, kteří mají smluvní mzdy.

Zvýšení mezd v krajské nemocnici patří v Libereckém kraji zřejmě k těm nejvyšším, třeba v průmyslových podnicích se většinou podařilo odborům dohodnout růst platů jen kolem tří procent. Jednou z mála výjimek je jablonecký výrobce brzd TRW Automotive Czech (dříve Lucas Varity), který letos zvýšil mzdy v průměru o 5,5 procenta.

Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnických zařízením v kraji a na mzdách a odvodech každoročně vyplatí přes miliardu korun. Nemocnice patří k největším zaměstnavatelům v Liberci - zaměstnává 2200 lidí. Lékařů pracuje v nemocnici zhruba 300. Jejich průměrný plat loni dosáhl 64.435 korun, což byl téměř trojnásobek průměrné mzdy v kraji, která loni stoupla na 22.304 korun.

Vyšší mzdové náklady, ale také výdaje za léky a další materiál patřily podle ekonomického ředitele Jiřího Kittnera k důvodům, proč je za leden nemocnice v téměř čtrnáctimilionové ztrátě. „Výnosy jsou zatím nižší, protože máme jen zálohy od pojišťoven, které nejenže růst mezd nezohledňují, ale dokonce jsou o tři procenta nižší,“ řekl ČTK ekonom.

Lednová ztráta podle Kittnera žádné zásadní problémy nepůsobí, nemocnice má na účtech dostatečnou rezervu, aby mohla fungovat, i kdyby zůstala měsíc bez plateb od pojišťoven. Přesto se v nemocnici uskutečnil personální audit a zařízení chce do konce roku zredukovat stavy zaměstnanců zhruba o 100 lidí. „Nebude to ale cestou žádného propuštění, jen využijeme přirozené fluktuace a některé pracovníky už nebudeme nahrazovat,“ dodal ekonomický ředitel.

Liberecká nemocnice je s 1000 lůžky největším zdravotnickým zařízením v kraji. Nemocnice je akciovou společností - majoritním vlastníkem je kraj a 17,53 procenta akcií drží město Liberec. Zařízení slouží 440.000 obyvatelům kraje, ale třeba traumatologie nebo neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Ročně provedou tamní lékaři na 20.000 operací. Zařízení hospodařilo loni s obratem přes 2,5 miliardy a jeho hospodaření skončilo podle předběžných informací ziskem 9,4 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?