Liberecká záchranka má platit odškodné za dlouhý převoz pacienta

27. 6. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecké krajské záchranné službě hrozí, že bude muset zaplatit odškodné muži, kterého záchranáři před pěti lety zbytečně dlouho převáželi do nemocnice s mozkovou příhodou. Muž je nyní plně invalidní.


Je částečně ochrnutý, nemůže mluvit ani polykat. Soud dal za pravdu rodičům, kteří na záchranáře podali žalobu, píše liberecká příloha Mladé fronty Dnes. Rodina žádala odškodné téměř 800.000 korun. Soudkyně záchranné službě uložila zaplatit 350.000 korun a 80.000 korun za soudní výlohy. Ta se proti verdiktu odvolala.

Záchranáři vezli muže z Doks nejprve sanitkou do českolipské nemocnice, místo toho aby jej letecky přepravili na specializované oddělení do Liberce. „Ztratili tak cenný čas. Na záchranku jsme volali ve čtvrt na dvanáct a až o téměř čtyři hodiny později ho teprve dopravili do Liberce. Kdyby se ke zdejším lékařům dostal dříve, určitě by na tom byl mnohem lépe,“ řekla listu jeho matka Jarmila Skokanová.

Ta kritizovala i práci lékařů v českolipské nemocnici, kde se mladý muž podrobil operaci kolena. „Zanedbali následnou péči, když ho propustili, dostal embolii, krevní sraženina mu následně ucpala zásobování mozkomíšního kmene, tak došlo k mozkovému infarktu. U něj pak rozhodují minuty,“ dodala Skokanová.

Současný ředitel krajské záchranné služby Stanislav Mackovík, který případ zdědil po svém předchůdci, uznává, že byl převoz mezi nemocnicemi zbytečný. „Problém byl ten, že pacienta vezli do českolipské nemocnice, kde je sice neurolog, ale v tu dobu tam zrovna bylo nefunkční CT a bez tohoto přístroje neurčíte, o jakou poruchu jde,“ vysvětlil Mackovík.

Lékař, který u muže zasahoval, údajně o nefunkčním přístroji věděl. „Tehdy byla doba, kdy se musí pacient s mozkovou příhodou dostat nejpozději do nemocnice, šest hodin, dnes je čtyři a půl. Časově to tehdy záchranáři sice stihli, ale soud dal přesto za pravdu žalobě,“ uvedl ředitel krajské záchranné služby a doplnil, že v dnešní době by se už podobný případ opakovat nemohl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?