Liberecká záchranka pomůže proti týrání dětí

14. 7. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranná služba uspořádá letos v Libereckém kraji kurz, při němž pomůže k odhalování týraných dětí. Bude také varovat rodiče před tím, aby prudce třásli se svými miminky, rychle s nimi houpali v kočárcích a vyhazovali je při hře do vzduchu. ČTK to řekl krajský náměstek záchranné služby Luděk Kramář...


Odborníci odhadují, že při třesení dítětem nebo při jeho vyhazování do výšky zraní rodiče v Česku 20 až 30 dětí ročně. Poškodí jim nechtěně mozkové cévy a nervy.

„Při otřesech hrozí, že dětem prasknou v hlavách malé cévky. Krvácení do mozku je nebezpečné a v některých případech končí i smrtí,“ dodal Kramář. Maminky i tatínkové malými dětmi třesou hlavně ve chvílích, kdy děti hlasitě pláčou a nejsou k utišení. Podle zkušeností, předávaných často v rodinách z generace na generaci, prudké pohyby děti uklidní. O ohrožení svých dětí však mnoho rodičů vůbec neví.

„Totéž platí i o silném drncání kočárkem, kterým se maminky a tatínkové snaží uspat křičící miminka,“ upozornil Krčmář. Někteří rodiče dokonce přejíždějí s kočárem rychle přes vysoký práh od dveří.

Kurz, zaměřený na takzvané syndromy týraného a třeseného dítěte, se uskuteční na přelomu září a října. „Při výjezdech k dětským pacientům se setkáváme s případy, kdy jejich zranění neodpovídají tomu, jak o nich mluví rodiče. Mají například popáleniny do žehličky a rodiče říkají, že na ně spadla. Ale někdy je jasné, že se jim úraz stal jinak. Pokud máme podezření na úmyslné popálení, informujeme policii nebo sociální pracovníky,“ konstatoval Krčmář. Na kurzu se lidé dozvědí, jak odhalit, že se dítě v jejich blízkém okolí stalo terčem týrání.

Na kurz přispěl Liberecký kraj 30.000 korun. „Rodiče, ale třeba i pedagogové nebo jiní zájemci nemusí za kurz nic platit. Přijmeme do něj zhruba 60 účastníků,“ uvedla krajská mluvčí záchranné služby Helena Rubášová. Liberecký kraj věnoval záchranné službě na letošní rok peníze ještě na další dva kurzy. Na projekt „Když potřebují pomoc“ a na projekt „Maminky, pomozte“ obdržela záchranná služba po 20.000 korunách.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?