Liberecký kraj bude mít od října rozšířenou zubní pohotovost

10. 9. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj bude mít od 1. října opět rozšířenou zubní pohotovost. O sobotách, nedělích a svátcích ji zajistí ordinace Liberecké dentální společnosti ve 4. patře paláce Dunaj přímo u terminálu městské hromadné dopravy v centru Liberce. Zubaři tam nebudou sloužit v noci, ale jen od 18:00 do 22:00.


Smlouvu s firmou uzavřel kraj na 15 měsíců, do konce příštího roku, za službu zaplatí téměř 764.000 korun. Novinářům to dnes řekl krajský radní pro zdravotnictví Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Služby zubní pohotovosti se v Libereckém kraji rozšířily už od 1. dubna, vydrželo to však jen dva měsíce. Lékař Ahmad Abu Baker, který se ji zavázal ve své ordinaci v Rochlici zajistit od 18:00 do 06:00, smlouvu vypověděl. Nepodařilo se mu pro pohotovost získat další zubaře a sám to nezvládal. „Příčinou je velký počet pacientů a určité bezpečnostní i zdravotní riziko v porovnání s výkonem pohotovostní služby v nočních hodinách ve velkém zdravotnickém zařízení s dalším zázemím akutních služeb,“ vysvětlil tehdy zubař své rozhodnutí s pohotovostí skončit.

Pohotovost navíc často vyhledávají lidé s problémy, které nejsou akutní. V době fungování noční pohotovosti potřeboval akutní zákrok jen každý třetí pacient. „Přestože je zajištění pohotovostní služby ve večerních hodinách složité a neodpovídá vždy potřebám akutních zákroků, je potřebné tuto službu pro obyvatele Libereckého kraje mít, aby nemuseli v případě náhlé změny zdravotního stavu nebo zhoršení průběhu zubního onemocnění cestovat do Prahy. Stejně tak mohou tuto ordinaci navštívit i pacienti, kteří plánovaně či náhodně navštíví náš kraj a přepadne je problém s bolestmi zubů,“ řekl Tulpa.

V Libereckém kraji bude dál zajištěna také pohotovost o víkendech a svátcích od 08:00 do 12:00 v Krajské nemocnici Liberec, na Českolipsku a Semilsku se střídají stomatologické ordinace. Krajská nemocnice, která v Liberci zubní pohotovost zajišťuje, se do soutěže na její další rozšíření nepřihlásila. „Důvody jsou hlavně personální, nebyli bychom schopni tuto službu zajistit,“ řekla již dříve ČTK mluvčí nemocnice Barbora Silná. Už dnes nemocnice podle ní hledá lékaře pro pohotovost obtížně. Většinou tam proto slouží mladí lékaři, kteří nemají vlastní praxi. „Lékař tam často musí být i pět hodin, aby pacienty ošetřil,“ dodala mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?