Liberecký kraj chce od firmy EUC koupit Nemocnici Frýdlant

29. 3. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj chce od skupiny EUC (dříve Euroclinicum) koupit Nemocnici Frýdlant a zajistit tak akutní zdravotnickou péči pro zhruba 23.000 obyvatel ve Frýdlantském výběžku.


Firma EUC koupila frýdlantskou společnost s ručením omezeným v roce 2013 a převzala provoz tamní nemocnice, areál ale patří městu Frýdlant. Hejtman Martin Půta na jednáních za společnost nabídl 35 milionů korun. ČTK o tom informoval mluvčí EUC Jan Hůlek.

„Na osobní schůzce s hejtmanem Půtou jsem si vyslechl nabídku, že Liberecký kraj koupí námi vlastněnou Nemocnici Frýdlant s.r.o. Navrhovaná cena je 35 milionů korun. Zazněl také návrh, že EUC bude moci v nemocnici dále provozovat lékárnu po dobu minimálně deseti let. Nabídku vnímáme jako seriózní krok kraje a jsme připraveni o ní jednat. Prodej zdravotnického zařízení s ročním obratem 167 milionů korun a zaměstnávajícího 200 lidí je však zásadní rozhodnutí, které má svá pravidla,“ uvedl předseda představenstva společnosti EUC Jan Blaško.

Podle Půty ale cena vyplynula z diskuse se zástupci společnosti EUC. „Pokud bude kraj chtít nemocnici koupit, bude muset její hodnotu určit nezávislý audit,“ řekl dnes ČTK Půta. O dalších podmínkách se bude podle něj jednat. Záměr koupit nemocnici však budou muset také schválit krajští zastupitelé. „Jsem ale přesvědčen o tom, že je to jediný způsob, jak zajistit akutní péči na Frýdlantsku,“ řekl Půta. Odkoupení nemocnice krajem je podle něj nejrychlejší cesta k převzetí zařízení. Kraj vlastní dvě nemocnice - v Liberci a České Lípě.

Frýdlantský výběžek je se zbytkem Libereckého kraje spojen jen dvěma komunikacemi, z nichž jedna - kolem přehrady Souš v Jizerských horách, se na zimu pro dopravu uzavírá. Zdravotnickou péči o tamní obyvatele zajišťuje Nemocnice Frýdlant, která ale loni na podzim kvůli nedostatku lékařů uzavřela lůžkové interní oddělení a omezit chce i akutní chirurgickou péči. Sice zřídila akutní interní ambulanci, ta ale na konci března skončí. Pacienti s akutními problémy většinou míří do Liberce.

Nemocnice Frýdlant by vedle ambulancí měla od dubna zajišťovat jen pohotovost. Na rozšířenou 24hodinovou pohotovost ale EUC žádá od měst a obcí výběžku 3,5 milionu korun. „V dnešní době, kdy je ve všech českých regionech hustá síť špičkových zdravotnických zařízení s dostatečným dojezdovým časem pro sanitky, jsou pohotovosti na malých městech luxusem,“ řekl již dříve ČTK jednatel Nemocnice Frýdlant Zdeněk Kubr. Zajištění rychlé přepravy pacientů v akutním stavu do Liberce může být ale problematické, kraj kvůli tomu už od března posílil záchrannou službu ve výběžku o druhou posádku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?