Liberecký kraj chce slevu na nemocnici beze změn v projektu

18. 4. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj nepřijal nabízenou úsporu 25 milionů od firmy CL-EVANS, která loni vyhrála zakázku na zateplení Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. Nepovažuje ji za slevu, ale změnu parametrů, což by znamenalo ztrátu evropské dotace ve výši 42,5 milionu korun. S firmou však bude ještě jednat.


Novinářům to řekla statutární náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj).

Firma CL-Evans vyhrála soutěž na zateplení krajské nemocnice v konkurenci 25 firem s nejnižší nabízenou cenou 123,7 milionu korun. Podle odborníků ze společnosti Energy Benefit Centre je ale i tak projekt o 30 milionů korun předražený, doporučili proto v něm nepokračovat a vypsat soutěž znovu. CL-Evans v reakci na to nabídla snížení o 25 milionů korun.

„Podařilo se nám získat slevy u našich dodavatelů, více než pět milionů korun uspoříme tak, že místo šedých oken použijeme bílá,“ řekl nedávno serveru iDnes.cz jednatel CL-Evans Josef Láf. Dalších osm milionů korun ušetří firma změnami materiálů a prvků, šest milionů korun by mělo ušetřit zkrácení prací z 18 na 13 měsíců.

Takovou nabídku ale kraj přijmout nechce. „Nebyla by to sleva, ale změny parametrů vysoutěžené zakázky. Ve chvíli, kdybychom na to kývli, tak je více než pravděpodobné, že přijdeme o dotaci, takže tam žádný finanční přínos nebude,“ uvedla Kocumová.

Náměstkyně přesto věří v uzavření dohody. Jednáním s firmou kraj pověřil předsedkyni dozorčí rady nemocnice Hanu Moudrou. Konečné rozhodnutí chce rada kraje přijmout na svém zasedání 7. května.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) stále platí, že stavební práce chtějí zahájit nejpozději v září. „Chceme začít stavět až na základě dokončené realizační dokumentace tak, abysme skutečně věděli, že všechny položky jsou oceněné. Budeme také navrhovat dodatek smlouvy, aby dojednaná cena byla nepřekročitelná. To znamená, že všechny vícepráce by byly rizikem zhotovitele,“ dodal hejtman.

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic. Slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Hlavní budova a poliklinika byly postaveny v 80. letech minulého století. Objekty jsou za hranicí životnosti, okna netěsní, z fasády odpadávají kusy omítky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?