Liberecký kraj dál jedná o odkoupení nemocnice ve Frýdlantu

9. 6. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj stále jedná se společností EUC (dříve Euroclinicum) o odkoupení nemocnice ve Frýdlantu. Chce tak zajistit základní zdravotnickou péči pro zhruba 30.000 obyvatel Frýdlantského výběžku. Kraj sice původně dal vlastníkům lhůtu do konce června, jednání ale budou pokračovat i po tomto datu.


ČTK to řekl hejtman Martin Půta (STAN). Podle něj i z tohoto důvodu kraj zatím nebude ve městě otevírat plánované emergency centrum (úrazová pohotovostní ambulance), které by akutní péči zajistilo bez dohody s vlastníkem frýdlantské nemocnice.

Zájem kraje odkoupit nemocnici je reakcí na omezování péče ve Frýdlantu, kde EUC loni přeměnila lůžka interny na následnou péči a od dubna tam není ani 24hodinová pohotovost. „S představitelem EUC Janem Blaškem jsme se dohodli, že oni teď spustí proces ocenění společnosti k aktuálnímu datu. Výsledky by měly být někdy na začátku srpna. Pak bychom se měli sejít a v podstatě si nad čísly promluvit o nabídce. Neznamená to ale, že majitel chce nemocnici za každou cenu prodat, bude to předmětem dalšího jednání,“ řekl Půta. Pokud ke koupi skutečně dojde, bude o ní podle hejtmana zřejmě rozhodovat až nově zvolené zastupitelstvo.

Současný vlastník koupil Nemocnici Frýdlant s.r.o. v roce 2013. Podle informací v obchodním rejstříku zaplatila firma deseti spoluvlastníkům po milionu korun - dohromady tedy deset milionů. Firma, která ve Frýdlantu zaměstnává zhruba 200 lidí, nevlastní areál nemocnice, pronajímá si ho od města. Předseda představenstva EUC Jan Blaško již dříve ČTK řekl, že cílem firmy není nemocnici prodat, ale dál ji provozovat a rozvíjet. Liberecký kraj za ni v dubnu firmě nabídl deset milionů korun, skutečná cena musí ale podle hejtmana vycházet z ocenění společnosti.

Frýdlantsko je ze zbytku kraje špatně dostupné, kvůli omezení péče v tamní nemocnici musel Liberecký kraj v březnu posílit ve výběžku zdravotnickou záchrannou službu. Přidal druhou posádku v celodenním režimu, což stálo téměř sedm milionů korun. „Zatím se ukazuje, že druhé výjezdové stanoviště záchranné služby stačí pokrýt území a vozit akutní pacienty, o něž se nemocnice nepostará, do Liberce,“ řekl Půta. Pokud kraj nemocnici nekoupí, čekají ho náročné přesuny, investice a shánění lékařů pro Krajskou nemocnici v Liberci. Právě tam pacienti z Frýdlantska míří ve stále větší míře. Nemocnice na to ale kapacitně nestačí. Náklady na rozšíření se odhadují na desítky milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?