Liberecký kraj hledá generálního ředitele pro obě nemocnice

12. 6. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Výběrové řízení na místo generálního ředitele vypsala představenstva v krajských nemocnicích v Liberci i České Lípě. Uzávěrka přihlášek je 10. července. ČTK o tom informovala náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj).


„Chceme, aby vedení krajských nemocnic mělo silný mandát, který nebude závislý na konkrétní politické reprezentaci, jako tomu bylo doposud,“ tvrdí Kocumová. „A samozřejmě se hledají schopné manažerské týmy, které budou v době neustálého snižování úhrad od zdravotních pojišťoven schopny zajistit poskytování kvalitní péče a zároveň budou spolupracovat na dlouhodobé vizi zdravotnictví v Libereckém kraji. Obojí lze dosáhnout jedině otevřeným výběrovým řízením,“ dodala. Ve vypsaných podmínkách na pozici generálního ředitele je mimo jiné vysokoškolské vzdělání a pět let ve vedoucí pozici ve zdravotnickém managementu.

Generálním ředitelem liberecké nemocnice je od září 2011 Jiří Veselka, který nahradil bez výběrového řízení Zdeňka Konráda, jenž vedl nemocnici asi jen půl roku. Veselkovi se podařilo situaci v nemocnici zklidnit a dostat ji zpátky do černých čísel. Nyní jedná Liberec o fúzi s turnovskou nemocnicí.

Petr Chmátal vedl českolipskou nemocnici bez výběrového řízení od září 2009. Letos na konci dubna byl nejprve odvolán dozorčí radou pro nedůvěru z představenstva. O několik dnů později skončil i na pozici generálního ředitele a dočasně ho nahradil Jaroslav Kratochvíl.

V obou krajských nemocnicích prosadilo nové vedení Libereckého kraje před několika měsíci obměnu i dalších členů představenstva. V každém jsou čtyři noví členové.

Obě nemocnice jsou akciové společnosti od roku 2008. Liberecká je s 1000 lůžky největším zdravotnickým zařízením v kraji. Zaměstnává na 2200 lidí a hospodaří s rozpočtem kolem 2,5 miliardy korun. Nemocnice je zisková, za loňský rok čeká podle předběžných výsledků zhruba pětimilionový zisk. I letos by měla nemocnice hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, a to navzdory zhruba o 100 milionů korun nižším příjmům od pojišťoven a zvýšení DPH, což nemocnici zvýší náklady o dalších 20 milionů korun.

Českolipská nemocnice slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Zařízení je v posledních letech ztrátové, předloni skončilo hospodaření ztrátou přes 43,2 milionu korun, loni podle předběžných informací vykázalo deficit 12 milionů. Letošní rok bude pro zařízení ještě složitější, od pojišťoven podle odhadů dostane o 30 až 40 milionů korun méně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?