Liberecký kraj nabízí České Lípě 49 pct akcií tamní nemocnice

1. 6. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj nabízí městu Česká Lípa 49 procent akcií tamní nemocnice. Město by za ně mělo v průběhu šesti let zaplatit zhruba 161 milionů korun, o něž se zvýší základní kapitál nemocnice. Vložené peníze použije nemocnice na investice.


Návrh nepodpořili komunisté, někteří zastupitelé ODS a Změny pro Liberecký kraj. Návrh je pro Liberecký kraj nevýhodný, zdůvodnil svůj odmítavý postoj na jednání zastupitel Změny Jaromír Baxa. Českolipští zastupitelé budou o návrhu jednat 29. června.

O vstupu České Lípy do nemocnice se jedná už více než rok. Loni v září přišla radnice s vlastními nabídkami, mimo jiné chtěla odkoupit stoprocentní podíl akcií v nemocnici. To však kraj odmítl. Jak přijatelná je nabídka 49 procent akcií, ukáže v červnu jednání českolipského zastupitelstva. Starostka Romana Žatecká (ČSSD) nechtěla výsledek předjímat. Návrh je podle ní výhodný zejména pro nemocnici a také pro obyvatele města, kterým slouží. Zajistí totiž peníze na nutné investice.

Českolipská nemocnice se 475 akutními lůžky je jednou ze dvou krajských nemocnic. Slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Od roku 2006 je akciovou společností se základním kapitálem 333,737 milionu korun. Zařízení zaměstnává na 820 lidí, z toho 95 je lékařů a zhruba 560 sester. Ročně je tam hospitalizováno zhruba 19.000 pacientů, dalších 280.000 lidí projde ambulancemi. Nemocnice je akciovou společností kraje, loni skončila v zisku 21,9 milionu korun při výnosech 714 milionů.

Znalecký posudek teď stanovil tržní cenu nemocnice na téměř 221 milionů a to navzdory více než 150 milionům korun, které se v posledních letech investovaly do její modernizace a zateplení. „Posudek ukázal, v jakém stavu nemocnice je, a ukázal její dlouhodobé podfinancování a zohlednil také veškerá rizika,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Zařízení nutně potřebuje další investice, součástí dohody je proto závazek Libereckého kraje, že v příštích pěti letech dá do nemocnice 150 milionů korun. Už letos kraj schválil podporu investic za 33 milionů Kč.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?