Liberecký kraj nebude ručit za úvěr českolipské nemocnice

27. 2. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj nebude ručit za úvěr na zateplení Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. Krajská nemocnice si chtěla na financování projektu půjčit sto milionů korun, podmínkou však byla záruka kraje. Zastupitelé ji dnes většinou hlasů odmítli.


Úvěr je podle nich nevýhodný, úroky by prakticky spolkly celou státní dotaci 42,5 milionu korun. Kraj navrhuje akci zaplatit ze svého, letos je z vlastní rezervy schopen uvolnit 50 milionů korun. ČTK to řekl ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic. Slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Hlavní budova a poliklinika byly postavené v 80. letech minulého století a jsou za hranicí životnosti, okna netěsní, z fasády odpadávají kusy omítky. Geometrickou řadou rostou náklady na údržbu a likvidaci havárií. „Čtyři roky bojuji za to, aby se s nemocnicí něco dělalo, jde zřejmě o jedno z nejzchátralejších a nejzanedbanějších páteřních zdravotnických zařízení v zemi,“ řekl dnes zastupitelům ředitel nemocnice Petr Chmátal.

Areál nemocnice nutně potřebuje modernizaci podle odhadů za 300 milionů korun. Potřebné stamiliony však kraj ani nemocnice nemají. Vedení nemocnice proto už v minulých letech připravilo projekt, který počítá se zateplením fasády a výměnou oken tří hlavních budov. Už v polovině roku 2010 nemocnice získala z EU příslib dotace 42,5 milionu korun, vybrán byl i dodavatel. Ve veřejné soutěži zvítězila firma CL-Evans s nejnižší nabídkovou cenou 123,67 milionu korun.

Kraj si nechal zpracovat nezávislý posudek společností Energy Benefit Centre, podle něhož je projekt o 30 milionů korun předražený. Podle náměstkyně pro zdravotnictví Zuzany Kocumové (Změna pro Liberecký kraj) je to důvod soutěž zrušit a vypsat znovu. V reakci na to nabídla firma CL-Evans zlevnění projektu o 25,206 milionu korun použitím levnějších materiálů a zkrácením doby realizace.

Zda nemocnice nabídku stavební firmy přijme, nebo soutěž vypíše znovu, však není zatím rozhodnuto. „Pověřili jsme ředitele nemocnice, aby nabídku firmy prověřil a projednal s poskytovatelem dotace,“ řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?