Liberecký kraj nezíská dotaci, nestáhne-li ústavní stížnost

20. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj zřejmě bude muset stáhnout stížnost, kterou loni podal k Ústavnímu soudu v souvislosti s převodem zdravotnických zařízení od státu. Jinak totiž nezíská dotaci, kterou potřebuje na opravu kuchyně Krajské nemocnice v Liberci...


LIBEREC - Liberecký kraj zřejmě bude muset stáhnout stížnost, již loni podal k Ústavnímu soudu v souvislosti s převodem zdravotnických zařízení od státu. Jinak totiž nezíská dotaci, kterou potřebuje na opravu kuchyně Krajské nemocnice v Liberci.

Podle ministerstva financí nelze v době soudního sporu poskytnout dotaci na účel, který je předmětem žaloby. Krajský radní pro zdravotnictví Pavel Ráček proto zastupitelstvu v úterý navrhne, aby stížnost stáhlo.

Přestavba kuchyně přitom musí být hotova do konce roku 2006, jinak hygienici kuchyň zavřou. Ministerstvo financí podle mluvčí Evy Novákové rozhodně Liberecký kraj nevydírá.

Resort zástupcům kraje pouze sdělil podmínky poskytnutí dotace. Podle Novákové je pouze na rozhodnutí Libereckého kraje, zda vyčká rozhodnutí Ústavního soudu, nebo zda stížnost vezme zpět a požádá ministerstvo financí o přidělení dotace nebo návratné finanční výpomoci.

Hejtman: není důvod od stížnosti odstoupit

Ústavní stížností se loni na jaře domáhal Liberecký kraj oddlužení zdravotnických zařízení, která od státu převzal k 1. lednu 2003. Závazky dvanácti zařízení tehdy přesahovaly 240 milionů korun.

Kraji se podle hejtmana Pavla Pavlíka (ODS) nelíbil ani desetiletý zákaz nakládat s převzatým majetkem podle vlastního uvážení ani povinnost převést zařízení na obec, pokud o něj do dvou let požádá, a to bez jakékoli náhrady případných investic.

Soud sice paragraf omezující nakládání s majetkem loni zrušil a vláda částečně nemocnice oddlužila, Pavlík přesto nevidí důvod, proč by měl kraj stížnost stáhnout.

„Hlasoval jsem proti tomu návrhu už na zasedání krajské rady a rozhodně ho nepodpořím ani na jednání zastupitelstva,“ zdůraznil hejtman.

Podobně se k návrhu staví i člen krajského zastupitelstva a starosta Jindřichovi pod Smrkem Petr Pávek (SOS), podle něhož je nepřijatelné, aby zastupitelstvo snahu radního podpořilo.

Krajský radní pro zdravotnictví navrhuje stížnost stáhnout

Podle ředitele Jaroslava Krutského musí přestavba nemocniční kuchyně a souvisejícího traktu začít ještě v letošním roce, aby do dvou let skončila. Rekonstrukce přijde podle odhadů na 170 milionů korun, skutečná cena ale vzejde z veřejné soutěže.

Kraj letos ve svém rozpočtu na investice do zdravotnictví počítá s 50 miliony korun. Na financování bez státní dotace kraj ani nemocnice prostředky nemají, proto také Ráček navrhuje stížnost stáhnout.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?