Liberecký kraj o prodeji českolipské nemocnice neuvažuje

13. 12. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj neuvažuje o prodeji ani pronájmu ztrátové českolipské nemocnice. Na setkání s pracovníky nemocnice a starosty Českolipska to řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).


Zároveň ale informoval o tom, že chce prověřit připravený projekt zateplení, na který nemocnice získala dotace z Operačního programu Životní prostředí.

„Není to o tom, že bych projekt považoval za špatný, chci ale vědět, co podepisuju,“ vysvětlil Půta. Jasno by chtěl mít do tří měsíců, aby bylo možné případně na jaře zahájit práce. Zároveň chce hejtman prověřit i způsob financování projektu. „Myslím, že bychom mohli jako kraj získat výhodnější podmínky než nemocnice, kraj je pro banky v tuto chvíli méně rizikovým partnerem než nemocnice,“ vysvětlil Půta.

Nemocnice nutně potřebuje modernizaci nejméně za 300 milionů korun, na to však nemá kraj ani zdravotnické zařízení peníze. Vedení nemocnice proto v minulých letech připravilo projekt, který počítá se zateplením fasády a výměnou oken tří hlavních budov. Už v polovině roku 2010 nemocnice získala z EU příslib dotace 42,5 milionu korun, vybrán byl i dodavatel.

Ve veřejné soutěži zvítězila firma CL-Evans s nejnižší nabídkovou cenou 123,67 milionu korun. „Do konce roku bychom měli doložit financování, jinak nám hrozí, že o dotaci přijdeme,“ upozornil na setkání technický a provozní ředitel Stanislav Cenek. Půta chce ale vyjednat odklad, aby si projekt mohl prověřit.

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic. Slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Hlavní budova a poliklinika byly postaveny v 80. letech minulého století. Objekty jsou za hranicí životnosti, okna netěsní, z fasády odpadávají kusy omítky. „Geometrickou řadou rostou náklady na údržbu a likvidaci havárií a blížíme se okamžiku, kdy může kvůli technickému stavu budov hrozit omezování zdravotní péče nebo úplné uzavření nemocnice,“ řekl generální ředitel nemocnice Petr Chmátal.

Podle Cenka jsou vysoké i náklady na energie. „Tvoří 6,5 procenta nákladů, třeba v Liberci jen dvě procenta a v Jablonci čtyři,“ řekl Cenek. Není to však podle něj proto, že by nemocnice nakupovala elektřinu či teplo příliš draho. „Je to dáno stavebně technickým stavem našich budov,“ vysvětlil Cenek. Ročně zaplatí nemocnice na nákladech za energie zhruba 40 milionů korun, pokud by se podařilo budovy zateplit, zrekonstruovat kotelnu i rozvody, mohly by se podle něj náklady snížit na polovinu.

Českolipská nemocnice je od roku 2008 akciovou společností. Loni hospodařila s rozpočtem 630 milionů korun a skončila se ztrátou přes 43,2 milionu korun. Stoprocentním vlastníkem je Liberecký kraj. Podle Půty by ale v budoucnu mohlo být spoluvlastníkem město Česká Lípa, podobně jako je tomu u liberecké nemocnice, kde Liberec vlastní zhruba 17,53 procenta akcií. „Já si dovedu představit, že pokud bude nemocnice stabilizovaná a bude mít konsolidované příjmy a výdaje, budou zastupitelé města jednat o tom, že by Česká Lípa mohla do nemocnice vstoupit jako jeden z akcionářů,“ řekla českolipská starostka Hana Moudrá.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?