Liberecký kraj posílil záchrannou službu v Doksech na Českolipsku

26. 10. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj posílí záchrannou službu v Doksech na Českolipsku. Zatímco dosud byl samostatný vůz s lékařem u Máchova jezera jen v letní sezoně, teď tam bude celoročně. Definitivně se také přesunulo stanoviště záchranné služby z Tanvaldu do nedalekých Velkých Hamrů a kraj chystá na příští rok posílení záchranné služby také ve Frýdlantu.


ČTK to řekl krajský radní pro zdravotnictví Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

V oblasti Máchova jezera bylo dosavadní praxí, že lékař k případům vyjížděl v samostatném autě s řidičem v takzvaném systému rendez-vous jen od dubna do konce října, v ostatních měsících cestoval v sanitě. „Stávající systém byl nevyhovující, jak z hlediska dostupnosti péče, tak i provozních nákladů,“ řekl Tulpa. Od změny si kraj slibuje zlepšení dostupnosti lékaře pro celé Českolipsko i v zimě. Jezdit by měl i k zásahům do okrajových částí Ústeckého a Středočeského kraje.

Zlepšit by se měla po Novém roce i dostupnost záchranné služby na Frýdlantsku. Kraj se rozhodl rozšířit provoz druhé posádky rychlé zdravotnické pomoci z osmihodinového na 24hodinový režim. Tato změna si podle Tulpy vyžádá v roce 2016 zvýšení provozních nákladů o 6,5 milionu korun. „Rozšířit by se služba měla od 1. ledna, otázkou je, zda se podaří vyškolit řidiče a získat lékaře, osobně si myslím, že to bude až v únoru nebo březnu,“ dodal Tulpa.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje vznikla v roce 2003, kromě Doks a Frýdlantu má výjezdové skupiny rozmístěné v dalších 11 městech. Na 14 stanovištích (v Liberci jsou dvě) má 31 skupin, z toho 20 jsou sanitky s řidičem a záchranářem a 11 tvoří posádky rendez-vous, tedy řidič s lékařem. Záchranná služba zaměstnává téměř 500 lidí a k naléhavým případům může vyslat i vrtulník. Ročně vyjedou záchranáři v kraji k více než 60.000 případům. Kraj letos záchranku dotuje 184,6 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?