Liberecký kraj znovu vypíše soutěž na rozšíření zubní pohotovosti

18. 6. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj znovu vypíše soutěž na rozšíření zubní pohotovosti, fungovat by měla od října. Po předchozí špatné zkušenosti ale zkrátil ordinační dobu. Novinářům to řekl ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).


Jde o zakázku za 767.000 korun bez DPH, vítěz by měl rozšířenou zubní pohotovost provozovat do konce příštího roku.

V Libereckém kraji je zatím zajištěna pohotovost o víkendech a svátcích od 08:00 do 12:00 v Krajské nemocnici Liberec, na Českolipsku a Semilsku se střídají stomatologické ordinace. Cílem soutěže je zajištění péče o akutní případy také pro večerní hodiny víkendů a svátků. Tato služba zatím v kraji zcela chybí, a pacienti pak musí za zubaři do Prahy či Hradce Králové, nebo vydržet do rána.

Rozšířená zubní pohotovost letos v kraji fungovala pouze dva měsíce, od dubna do konce května. Vítěz soutěže, lékař Ahmad Abu Baker, poté kraji vypověděl smlouvu. Nepodařilo se mu pro pohotovost sehnat dalšího stomatologa na výpomoc a časově to nezvládal. V průměru za službu mezi 18:00 a 6:00 ošetřil 19 lidí. Akutní péči přitom potřebovala zhruba třetina z nich.

Právě na základě jeho zkušeností kraj zkrátil ordinační dobu ze 12 na čtyři hodiny. Pohotovost by tak měla zavírat už ve 22:00. „Dá se říci, že poslední pacient přicházel v tomto čase. V pozdějších hodinách byl spíše zneužíván opilci a dalšími, kteří si šli řešit nějaké věci, než že by akutně potřebovali ošetření chrupu,“ uvedl Pieter.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?