Liberečtí chirurgové mají 3D laparoskop, k pacientům je šetrnější

30. 1. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Chirurgové Krajské nemocnice Liberec získali nový 3D laparoskop. Operace žlučníku, slepého střeva nebo kýly tak budou pro pacienty bezpečnější a šetrnější než při operacích klasickým laparoskopem, který nabízí jen 2D zobrazení.


Díky prostorovému zobrazení mohou chirurgové dělat endoskopické zákroky i tam, kde by dřív museli volit klasickou metodu. Podobné 3D laparoskopy má zhruba pětina chirurgických oddělení v zemi, nejbližší jsou v Praze a Hradci Králové, řekl novinářům přednosta liberecké chirurgie Peter Hromádka.

„Nový přístroj výrazně usnadňuje orientaci operatéra v prostoru a zvyšuje bezpečnost pro pacienty,“ uvedl Hromádka. Přístroj má nemocnice necelé dva týdny a denně ho chirurgové využijí při dvou až třech operacích. „Pro první operaci jsme vybrali pacienta s lehčím zákrokem - odnětím žlučníku. Ovšem překvapil nás výrazně zánětlivými změnami, které znesnadňují laparoskopickou operativu. Proto jsem byl rád, že jsme měli možnost prostorového obrazu a možnosti flexibilní kamery, která umožnila pohled takříkajíc za roh,“ řekl Hromádka. Dříve by podle něj musel v takovém případě přejít chirurg ke klasickému zákroku.

Liberecká chirurgie má od konce loňského roku navíc výukové pracoviště pro mladé lékaře, kteří se učí laparoskopické zákroky na trenažéru. „Pro laika to lze přirovnat trenažéru pro piloty. Chirurg operuje ve virtuálním prostředí zcela reálnou operaci. Program následně vyhodnotí, jestli praktikant proceduru zvládl,“ uvedl přednosta. Školiteli jsou dva zkušení liberečtí chirurgové, kteří budou učit nejen místní lékaře, ale kurzy nabízí nemocnice i kolegům z Čech a ze zahraničí.

Krajská nemocnice v Liberci je největším zdravotnickým zařízením v kraji, zaměstnává přes 2600 lidí. Loni investovala do nového přístrojového vybavení více než 26 milionů korun, z toho bezmála pět milionů šlo na přístroje právě pro chirurgy. Celkově dosáhly investice 130 milionů korun, z toho téměř 52 milionů představují stavební investice. „Zbytek jsou investice do modernizace přístrojů a oprav,“ řekl generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný. V lednu 2014 se liberecká nemocnice spojila s nemocnicí v Turnově. Hospodaření nemocnice se zhruba třímiliardovým obratem skončilo podle předběžných informací ziskem 29 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?