Liberečtí urologové mají nejlepší vědeckou publikaci roku 2014

5. 11. 2015 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři urologického oddělení Krajské nemocnice Liberec (KNL) napsali nejlepší odbornou vědeckou publikaci roku 2014, kterou nyní na konci října ocenila na své 61. výroční konferenci Česká urologická společnost ČLS JEP, a udělila jim v tajném hlasování nejlepší hodnocení.


Jak uvedla tisková mluvčí Krajské nemocnice Liberec Barbora Silná, tým libereckých urologů ve složení MUDr. Vladimír Šámal, Ph.D., MUDr. Jan Mečl, MUDr. Vít Paldus a Ing. Jana Müllerová se zabýval Monitorací ztráty botulinumtoxinu při aplikaci do detruzoru a prezentoval výsledky pilotní fáze studie.

„Pacienti s neurogenní poruchou močení - v našich podmínkách nejčastěji vozíčkáři ze spinální jednoty - mají často poruchu močení charakterizovanou malou kapacitou močového měchýře a inkontinencí moči. Po aplikaci botulinumtoxinu do močového měchýře jim měchýř na určitou dobu „ochrne“, což se projeví zvětšením kapacity měchýře a výrazným zlepším kontinence. My jsme v této práci měřili, kolik daného léku se při aplikaci ztrácí,“ vysvětlil zástupce primáře urologického oddělení KNL Vladimír Šámal.

Práce vynikla mezi další více než dvacítkou odborných publikací, které hodnotila komise odborné společnosti ve dvou kategoriích. „Přední umístění naší odborné práce nás těší, zvlášť v konkurenci publikací ze špičkových akademických pracovišť české urologie a považujeme to za ocenění naší dlouholeté práce o pacienty s poraněním páteře a míchy,“ dodal primář urologického oddělení Jan Mečl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?