Libérie chce v únoru otevřít školy, které zavřela kvůli ebole

6. 1. 2015 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Západoafrická Libérie plánuje v únoru znovu otevřít školy, které byly šest měsíců uzavřeny kvůli epidemii eboly. Smrtící onemocnění si v zemi vyžádalo více než 3400 obětí, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní představitele. Celkem nemoci podlehlo přes 8000 lidí.


Liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová oznámila, že školy budou opět otevřeny 2. února. Neupřesnila však, zda se to týká všech vzdělávacích zařízení, nebo jen jejich části.

George Wuo z liberijského ministerstva školství uvedl, že úřady uvažují o zprovoznění 500 škol a jsou v kontaktu s jejich vedením. „Vyjednáváme rovněž s našimi partnery kvůli distribuci bezkontaktních teploměrů a kyblíků s vodou na mytí rukou do všech škol v Libérii,“ dodal Wuo. Školní rok měl začít loni v září, vláda ale v srpnu rozhodla, že nechá studenty doma, aby tak zabránila dalšímu šíření nákazy.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes oznámila, že si nemoc v západní Africe vyžádala již 8153 obětí a celkem 20.656 osob se ebolou nakazilo. Nejpostiženější jsou tři země - Libérie (3471 obětí), Siera Leone (1915 obětí) a Guinea (1767 obětí).

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a vnitřní krvácení. Zatím proti infekci neexistuje žádný schválený lék ani vakcína, několik nadějných preparátů však lékaři testují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?