Libérie má tři nově nakažené ebolou, sleduje dalších 153 lidí

23. 11. 2015 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Libérie má potvrzeny tři nové případy nákazy ebolou a sleduje dalších 153 lidí, kteří se dostali do kontaktu s nakaženými. Informují o tom zahraniční agentury. Nové případy se v zemi objevily po více než dvou měsících od doby, kdy země oznámila, že se s ebolou vyrovnala.


Libérie už v pátek oznámila, že u patnáctiletého chlapce žijícího na předměstí hlavního města byla potvrzena ebola. Nemoc byla později potvrzena také u dalších dvou členů rodiny. Všichni byli hospitalizováni.

„Máme tři potvrzené případy a seznam 153 kontaktů. Podle závažnosti jsme je označili jako vysoce rizikové, středně rizikové a s nízkým rizikem,“ řekl agentuře Reuters šéf agentury pověřené bojem s ebolou Francis Kateh.

Zatím není jasné, kde se chlapec mohl nakazit. Podle Kateha vyšetřování pokračuje. Přenos přes hranice se zdá nepravděpodobný, protože sousední Guinea nehlásí žádné případy a Sierra Leone byla tento měsíc označena za zemi, které se podařilo ebolu vymýtit. Žádný případ onemocnění se tam totiž neobjevil 42 dní.

Ebolou se od roku 2013 v západní Africe nakazilo přes 26.500 lidí, zhruba 11.300 jich nemoci podlehlo. Libérie měla 4800 mrtvých z 10.600 nakažených. Za zemi, které se podařilo s ebolou vyrovnat, byla naposledy Libérie prohlášena 3. září.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu zatím žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká. Šíří se kontaktem s tělesnými tekutinami nemocného. Teoreticky je možné se nakazit rovněž od infikovaného zvířete, poslední epidemii zřejmě způsobilo dítě nakažené od netopýra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?