Lidé mohou až do konce týdne změnit zdravotní pojišťovnu

28. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Až do konce týdne se lidé mohou přehlásit k jiné zdravotní pojišťovně. O změnu mohou žádat jednou do roka. Devět pojišťoven v Česku nabízí téměř totéž, protože konkurenci jim zákony neumožňují. Lidé tak ke změně přistupují většinou jen tehdy, když jejich lékař nemá smlouvu s pojišťovnou, u níž dosud byli hlášeni...


Praha -

Výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček upozornil, že kdo měnil pojišťovnu k 1. lednu, musí počkat až do ledna 2007. Pokud ji měnil loni k červenci, může ji změnit znovu teď.

Ročně mění pojišťovnu kolem 60.000 lidí. Mírný nárůst se očekával na přelomu roku, kdy byla VZP zatížena mnohamiliardovým dluhem a na hospodaření dohlížel nucený správce. Tehdejší vedení VZP hovořilo o výrazném odlivu pojištěnců, cel

zková čísla to však nakonec nepotvrdila.

„Byla tam jen malá změna, lidé se více zajímali o to, jaká bude reforma, o nabídky pojišťoven se tolik nestarali,“ řekl Gajdáček.

„Nejpozději do 30. června by lidé, kteří chtějí být pojištěni u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), měli navštívit některé z našich pracovišť. Stačí vyplnit přihlášku. Přechod je plynulý, výpadek v platbách za péči nehrozí,“ řekla mluvčí VZP Eva Nováková.

Nováková tvrdí, že situace VZP je po skončení nucené správy a s nástupem nového vedení stabilizovaná. K počátku roku odešlo od VZP 32.000 lidí a přišlo 3400, podle předběžných údajů ke konci tohoto čtvrtletí odešlo 17.500 lidí a přišlo 4600. „Odchodů ubývá a lidé přicházejí,“ shrnula.

U VZP je nyní 6,62 milionu lidí, u osmi zaměstnaneckých pojišťoven bylo k 1. dubnu 3,68 milionu lidí a nyní 3,720 milionu pojištěnců. Gajdáček potvrdil, že přesuny mezi pojišťovnami jsou na běžné úrovni. Před zhruba čtyřmi lety odcházelo od VZP ročně na 200.000 pojištěnců, v současné době je to asi čtvrtina.

I když se nabídky pojišťoven liší minimálně, má podle Gajdáčka smysl, aby se lidé o ně zajímali. Programy najdou na webových stránkách jednotlivých pojišťoven, nebo se mohou informovat přímo v jejich pobočkách.

ČTK

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Bohumír Šimek

Proč bychom měli jako pacienti měnit pojišťovnu, když ze zákona se nesmí ve své práci prakticky vůbec lišit? A to jestli lékařům platí nebo neplatí, není problém pacienta.

kreml

Ona otázka zní jinak - proč bychom měli coby daňoví poplatníci platit 9 pojišťoven, které ze zákona dělají jedna to stejné, co devátá. Pod záminkou plurality tedy platíme 9 generálních ředitelů, 900 ředitelů nebo vedoucích okresních poboček a celý jejich aparát, v nemocnicích obrovská oddělení pro styk s pojišťovnami atd. atd. Dosti znechucující pohled na to, kdo všechno se přiživuje na práci zdravotníků…


  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?