Lidé nechtějí platit více za den v nemocnici

21. 8. 2010 7:57
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé odmítají zvýšení denní úhrady za pobyt v nemocnici ze 60 minimálně na 100 korun, jak již oznámil ministr zdravotnictví Leoš Heger. Ukázaly to výsledky srpnového průzkumu společnosti Aspectio.


Podle výzkumu 64 procent dotázaných změnu nepodporuje, naopak 35 procent ji podporuje a jedno procento neví.

Čechy rozděluje i postoj na vyřazení vybraných levných léků ze skupin léčiv, které hradí zdravotní pojišťovna. Těchto léků do 60 Kč má být asi 400 a pacienti by je měli hradit v plné výši. Výzkum ale ukázal, že 52 procent lidí s návrhem nesouhlasí a 43 procent respondentů ano. Zbytek neví.
Naopak téměř 90 procent dotázaných podporuje zrušení platby za položku na receptu. Zavedení poplatku za recept jako celek pak podporují dvě třetiny respondentů (66 procent), zbývající jsou proti.

„Téměř dvě třetiny oslovených uvedly, že uvedené změny podle nich nepovedou ani ke zvýšení, ani ke snížení kvality zdravotní péče. Zhoršení úrovně péče se obává 17 procent lidí. Zvýšení kvality péče po zavedení změn pak očekává pětina dotázaných,“ říká k výsledkům průzkumu statistik společnosti Jakub Mrhal.

K nadstandardu smířlivější postoj

Ve stejnou dobu se uskutečnil i výzkum společnosti GfK Czech. Ukázal, že pokud by pacienti nemuseli platit nadstandardní zdravotní péči celou ze své peněženky, ale dopláceli pouze rozdíl mezi standardem a nadstandardem, pak si za nadstandard hodlá připlatit 49 procent obyvatel.

„Pokud se podaří reformu prosadit, 38 procent pacientů, kteří si dosud nepřipláceli, si připlácet začne a 55 procent těch, kteří si již připláceli, plánují připlácet víc,“ komentuje výsledky průzkumu Jaroslav Jíra z uvedené společnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?