Lidé se ptají na koronavirus, ministerstvo dalo informace na web

28. 1. 2020 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Češi shánějí informace o koronaviru. Volají nebo píšou maily například Nemocnici Na Bulovce, Hygienické stanici Hlavního města Prahy nebo volají přímo na informační linky lékáren a nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví i pražští hygienici aktualizované informace umístili na své weby. Pravidelně o tématu informuje i Státní zdravotní ústav. Novým druhem koronaviru, který se šíří z Číny, se nakazilo zhruba 3000 lidí, osmdesát nemoci podlehlo.


"Zájem obyvatel Prahy o aktuální téma takzvaného čínského koronaviru se v těchto dnech zvýšil, což se projevuje vyšším množstvím jak telefonátů, tak písemných sdělení, které Hygienická stanice hlavního města Prahy eviduje," řekl mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík.

Lidé mohou ověřené informace hledat i na webu. Ministerstvo zdravotnictví na webu například informuje, jaká opatření byla v Česku přijatá. "Mezi ohrožené skupiny patří zejména senioři, dětské skupiny, chronicky nemocní či osoby s oslabenou imunitou. Potenciál rozšíření do Evropy se považuje za pravděpodobný, úroveň je střední. Vysokou úroveň mají země jako Thajsko, které mají intenzivní styk s Wu-chanem, kde je ohnisko nákazy," uvedl resort zdravotnictví.

Nemocnice Na Bulovce například na webu popisuje, jak se proti případné nákaze chránit. Opatření jsou podobná jako v době chřipkové epidemie. "Důležité je postupovat tak, jak při klasickém respiračním onemocnění, vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní, dodržovat základní hygienická pravidla a používat například i dezinfekci," uvedla nemocnice.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) o koronaviru informuje v jednotlivých článcích na webu. Připomíná například, že o viru zatím není dost informací. "Při hodnocení rizik této události existují zatím značné nejistoty z důvodu nedostatku podrobných epidemiologických analýz," uvádí.

Varuje také před nedodržováním vhodných opatření v případě podezření v EU. "Pokud jsou případy onemocnění včas odhaleny a jsou dodržována všechna preventivní a kontrolní opatření pro prevenci infekcí, je pravděpodobnost interhumánního šíření viru v populaci EU považována za nízkou," sdělil SZÚ. Vychází ze zkušeností z předchozími viry SARS a MERS.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?