Lidé si mohou vyplnit dotazník, zda jim nehrozí plicní nemoc

9. 7. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé, kteří mají dlouhodobé potíže s dýcháním, si můžou zkusit vyplnit dotazník, z něhož se dozvědí, zda jim nehrozí plicní onemocnění.


Lidé si mohou vyplnit dotazník, zda jim nehrozí plicní nemoc

Dotazník zveřejnilo České občanské sdružení proti chronické obstrukční plicní nemoci (ČOPN) na stránkách www.dychani.cz. Zájemci mohou výsledky testu předat lékaři, který jim doporučí, jak postupovat dál. Hlavním rizikovým faktorem závažného plicního onemocnění je kouření. Chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) trpí v ČR asi 800 000 obyvatel a každoročně jí podlehne téměř 2000 nemocných. V nejtěžším stadiu CHOPN je zhruba 30 000 pacientů.

Postupně se stávají závislými na podávání kyslíku a nakonec je jejich poslední šancí pouze transplantace plic. „Umírání na rakovinu je ve své podstatě snad i milosrdnější,“ popsal nemoc odborný lékař ORL a primář soukromé brněnské kliniky Michal Zavadil. Choroba může být podmíněna geneticky, vyvolána aktivním i pasivním kouřením, pobytem ve znečištěném ovzduší nebo častými infekcemi dýchacího ústrojí v dětství. Mnoho kuřáků nebo lidí vystavených dlouhodobým účinkům kouře trápí vleklý kašel, sípání, zadýchávají se i při sebemenší námaze a přisuzují tyto obtíže kouření.

Tyto příznaky jsou však typické i pro CHOPN, která se projevuje postupným, pomalým zužováním průdušek. Statisticky patří CHOPN celosvětově mezi šest nejčastějších příčin úmrtí, invalidity a nemocnosti. Mnoho pacientů o nemoci neví a dorazí k lékaři pozdě. Přitom včasná léčba může pozitivně ovlivnit průběh nemoci a prodloužit život pacienta.

PHOTO:
AUTHOR:
DESCRIPTION:

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?