Lidé z ústavů se učí v Británii. I kvůli autorce Harryho Pottera

14. 7. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Domov pod Kuňkou na Pardubicku, který se kvůli kritice britské spisovatelky J. K. Rowlingové stal patrně nejslavnějším českým zařízením pečujícím o osoby s mentálním postižením, se začne učit od svých anglických kolegů. A spolu s ním i další tuzemské ústavy...


Jejich zaměstnanci totiž využijí projekt českého ministerstva zdravotnictví a zároveň pomoc nadace slavné britské autorky Harryho Pottera.

Část pracovníků z tuzemských ústavů už do Británii odjela, další tam zamíří v létě. „Měli bychom se tam jet podívat zřejmě na konci léta. A to díky ministerskému projektu, který se týká ověřování transformace ústavní péče. Náš původní termín byl květen, ale ten zhatila ptačí chřipka, takže doufáme, že další nic neohrozí,“ potvrdila Deníku sociální manažerka Domova pod Kuňkou v Rábech na Pardubicku Renata Kočí.

Autorka Harryho Pottera kritizovala před pěti lety ústav v Rábech kvůli používání klecových lůžek, o němž se dozvěděla z médií. Někdejší ministr zdravotnictví Josef Kubinyi po vypuknutí aféry klecová lůžka zakázal. To ale ostře odsoudil prezident Václav Klaus i mnozí odborníci. A jejich odpor stále trvá.

Podle psychiatrů nemůže slavná spisovatelka ani dnes srovnávat poměry v Česku a v ostrovním království. „Není na škodu se jet inspirovat, ale srovnávat se to nedá. Ve Velké Británii se o pacienty stará daleko více osob než u nás a jsou na to vynakládány daleko větší peníze. V takovém případě je jasné, že potřeba klecových lůžek není tak velká,“ zdůrazňuje náměstek Psychiatrické léčebny v Praze - Bohnicích a exministr zdravotnictví Ivan David.

A za pravdu mu dávají i čísla. Například v psychiatrické péči u nás na jednoho pacienta připadá v třísměnném provozu 0,75 zdravotnického personálu. Ne jednu směnu tak vychází pouze 0,25 člověka na jednoho pacienta. V Německu připadají dva zaměstnanci na jednoho pacienta, v Británii tři a v Norsku dokonce tři a půl člověka.

O tom, že české ústavy by se chtěly v očích zahraničí rehabilitovat, svědčí i pozvánka pro britskou spisovatelku. „O její návštěvu usilujeme. Tento záměr zatím zhatily obavy z prasečí chřipky. Nicméně stále je velká šance, že paní Rowlingová dorazí. To by pro naše pracovníky byla velká satisfakce,“ říká Kočí.

Jan Klička, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?