Lidí s cukrovkou přibývá, zlínské centrum eviduje 4500 dospělých

16. 6. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidí s cukrovkou přibývá. Diabetologické pracoviště zlínské Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) eviduje asi 4500 dospělých pacientů. Zvyšuje se však také počet dětí trpících cukrovkou, sdělila ČTK mluvčí zlínské nemocnice Karla Havlíková. V republice trpí diabetem zhruba každý desátý člověk.


Ministerstvo zdravotnictví letos znovu jmenovalo zlínské diabetologické pracoviště Diabetologickým centrem pro Českou republiku, a to spolu s diabetologickým pracovištěm IKEM v Praze, uvedla Havlíková.

„Péče o diabetiky v KNTB má dlouholetou tradici. Zdejší interní klinika vedená profesorem Jaroslavem Rybkou začátkem 80. let iniciovala a koordinovala první diabetologický program v Evropě,“ uvedl ředitel nemocnice Pavel Calábek. Zlínské pracoviště bylo později jmenováno Centrem světové zdravotnické organizace pro studium diabetu a od roku 1989 bylo koordinačním centrem pro realizaci Saintvincentské deklarace v Evropě, uvedla mluvčí.

Centrum nyní spolupracuje s dalšími odborníky pečujícími o diabetiky, především s internisty a praktickými lékaři. „Nejen úroveň péče se tomuto kolektivu podařilo udržet, ale naopak péči ještě zlepšit o nejmodernější diagnostické a léčebné metody,“ uvedl Rybka. Diabetes je podle něj stále závažnějším problémem v celém světě.

„Počty diabetiků neustále vzrůstají, a to se týká i České republiky. Zvláště závažným faktem je nárůst počtu diabetiků v dětském věku. V ČR je evidováno na milion nemocných s diabetem,“ uvedl Rybka. Z dospělých pacientů evidovaných zlínským pracovištěm má asi 90 procent diabetes druhého typu. „Je to stejně jako ve všech civilizovaných zemích,“ uvedl Rybka.

Lidé podle odborníků málo dbají o prevenci cukrovky, důležitý je zdravý životní styl a pohyb. Cukrovka nemá dlouho žádné příznaky, zvýšená hladina cukru ale poškodí cévy a prvním projevem cukrovky může být až infarkt. Cukrovky přibývá zejména u mužů. V Česku stoupl výskyt cukrovky druhého typu u mužů z 6,5 procenta v roce 1980 na 8,7 procenta v roce 2014. Cukrovka je příčinou dvou procent všech úmrtí v ČR. Podle odhadů však lze nejméně 80 procentům případů diabetu druhého typu předejít.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?