Lídr v robotické resekci střev operoval v nemocnici v Ústí

18. 3. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Špičkový odborník na robotickou resekci střev Amjad Parvazia provedl v ústecké Masarykově nemocnici výukovou operaci. Moderní přístroj posloužil už při více než 2000 operací, zejména prostaty a tlustého střeva.


Ve čtvrtek Parvazia operoval společně s primářem chirurgie děčínské nemocnice a školitelem Janem Rejholcem dvě pacientky s rakovinu konečníku.

„Zkušenosti našeho hosta jsou obrovské. Z excelentního výkonu u pacientky s nádorem konečníku se můžeme mnohému naučit,“ uvedl Rejholec, který seděl za konzolí, pomocí níž se ovládá robot. Druhou měl v rukou Parvazia. „Výhodou robotické operace oproti otevřené je, že se neporušuje integrita břišní stěny, pacient je po zákroku daleko dřív schopen chodit, může se dříve najíst. Celá pooperační fáze se zkracuje ze třech týdnů na týden,“ řekl Rejholec.

Velké výhody má robot i pro lékaře, kteří nemusí při operaci stát, ale sedí za konzolí. Operace konečníku trvá v průměru tři hodiny. „Oproti laparoskopickému zákroku je tady daleko víc vidět. Navíc posez umožňuje se soustředit na pacienta a perfektní provedení,“ řekl primář.

Protože ústecké centrum slouží jako výukové středisko pro střední a východní Evropu, jsou na sále konzole dvě. „Je to jako v autoškole, navíc tady se můžeme při operaci střídat,“ poznamenal primář.

Profesor Amjad Parvazia z Poople Hospital NHS Trust ve Velké Británii má z robotickou chirurgií jednu z nejdelších zkušeností v Evropě. V současnosti jezdí po světě a školí lékaře a studenty na moderních robotech. V Ústí nad Labem je poprvé. „Abych řekl pravdu, město jsem zprvu ani nemohl najít na mapě. Někdo mi řekl, že je to blízko Drážďan, tam jsem byl, takže jsem měl pak představu,“ řekl novinářům Parvazia, který strávil noc v hotelu nad údolím Labe. „Musím říct, že je to zatím jedno z nejkrásnějších měst, které jsem viděl při cestování po České republice, můžete na něj být pyšní,“ dodal.

Ve školicím středisku v Ústí mohou lékaři sledovat přes obrazovku robotické operace v přímém přenosu. Na Parvaziu se přijeli podívat lékaři z celého severu Čech i z Prahy.

Pomocí robota v Ústí operují lékaři od roku 2008. Z celkového počtu přes 2000 zákroků, bylo nejvíce operací prostaty. „Pomocí robota provádíme také resekce střeva, gynekologické a ORL zákroky nebo operace ledvin,“ řekl přednosta robotické chirurgie Jan Schraml. K velkým výhodám podle něj patří menší rizika vzniku potíží při zákroku, rychlejší rekonvalescence pacientů a menší bolestivost. „Zákrok je celkově bezpečnější,“ řekl.

Ústecká nemocnice, která patří pod Krajskou zdravotní, pořídila loni nového robota. Technologie stála zhruba 70 milionů korun. Nový systém je mobilnější, lépe se ovládá. „Kapacita není dána výskytem onemocnění, ale výší úhrad od pojišťoven,“ poznamenal Schraml. Pojišťovny zatím hradí jen vybrané zákroky provedené pomocí robota.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?