Linet míří do Indie

22. 12. 2011 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní holding Linet Group SE, jehož polovičním vlastníkem je český Linet Holding, vstoupí na indický trh. Největší evropský výrobce nemocničních lůžek kvůli tomu uzavřel dohodou o společném podnikání s předním indickým výrobcem nábytku Godrej Interio, který bude působit jako výhradní dodavatel výrobků a služeb Linetu pro indický trh.


Obě společnosti také budou spolupracovat na vývoji dalších produktů pro zdravotní péči, které budou v Indii společně nabízet, sdělila dnes společnost ČTK. Výrobky budou na indickém trhu k dispozici od dubna 2012.

Podle člena výkonného výboru Linetu Jana Horáka společnost nyní čelí klesajícímu zájmu o lůžka a musí kvůli tomu hledat nové příležitosti na rozvíjejících se trzích, kde o ně naopak prý zájem roste. „V Indii jsme našli silného a spolehlivého partnera, díky kterému jsme si otevřeli dveře na trh, na němž se prodá zhruba 100.000 lůžek ročně. Do pěti let zde chceme ročně dodávat řádově tisíce lůžek,“ uvedl Horák.

Výrobce zdravotních lůžek a další zdravotnické techniky Linet založil v Nizozemsku mezinárodní holding Linet Group SE. Vlastníky jsou z jedné poloviny český Linet Holding a z druhé německý WiBo Holding GmbH, který v 90. letech vstoupil do Linetu v Želevčicích u Slaného jako spolumajitel.

Český výrobce lůžek změnil adresu kvůli tomu, že si začal konkurovat s firmami německého spolumajitele. Důvodem byla i ochrana investic a plánovaný vstup na zahraniční burzu. Za své zahraniční sídlo si holding vybral Dordrecht, což je asi stotisícové město ležící necelých dvacet kilometrů od Rotterdamu a 60 kilometrů od Amsterdamu.

Holding disponuje dvěma výrobními závody - v Želevčicích u Slaného a v německém Wickede. Zaměstnává kolem 800 lidí. Holding v obchodním roce 2010/2011 vyrobil 66.000 lůžek, obrat dosáhl 126,6 milionu eur (přes 3,2 mld Kč). Holding své produkty vyváží do více než 100 zemí světa.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?